Ziare.com

Apa descoperita pe Luna provine dintr-un impact urias dintre Terra si un alt corp

de Diana Toea
Sambata, 11 Mai 2013, ora 18:18

   

Apa descoperita pe Luna provine dintr-un impact urias dintre Terra si un alt corp
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca apa descoperita pe Luna in 2009 nu provine din comete, dupa cum se credea pana acum.

Apa de pe Luna exista deja pe Terra acum 4,5 miliarde de ani, cand o coliziune uriasa a dus la formarea satelitului din ramasitele ramase in urma impactului, relateaza portalul Universitatii Brown din SUA.

Cantitati importante de apa au fost descoperite pe Luna

Astfel, apa de pe suprafata si din interiorul mantei Lunii provine din meteoriti primitivi, aceastia fiind sursa din care se crede ca a provenit si cea mai mare parte a apei de pe Pamant, arata noul studiu. Descoperirea ridica acum noi intrebari despre procesul de formare a Lunii.

Luna ar putea ascunde mai multa apa decat se credea

In prezent, oamenii de stiinta cred ca Luna s-a format dintr-un disc de ramasite, dupa ce un obiect urias a lovit Terra acum 4,5 miliarde de ani, adica foarte devreme in istoria Pamantului. Cercetatorii au demonstart ca apa de pe Luna si cea de pe Terra provin din aceeasi sursa, aratand ca aceasta a existat dintotdeauna pe satelit.

Pana recent, cercetatorii aveau urmatoarea teorie: caldura rezultata dupa un impact de o asemenea amploare a facut ca hidrogenul si alte elemente volatile sa fiarba in spatiu, insemnand ca Luna ar fi luat nastere din materii complet uscate.

Luna contine apa adusa de comete

Insa, 2009, NASA a descoperit, in baza datelor si mostrelor din misiunile Apollo, cantitati importante de apa inghetata pe Luna, atat pe suprafata satelitului, cat si in interiorul mantei acestuia.

NASA a subliniat, la acea vreme, caracterul major al acestei descoperiri cu implicatii potential exceptionale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3407 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Apa de pe luna si ............

Atmosfera lunii,bazele subterane si de suprafata despre care nu se spune nimic!

 

Tiamat...

...Oleee...

 

Din putul gandirii lui Diana Toea:

"Apa de pe Luna exista deja pe Terra acum 4,5 miliarde de ani, cand o coliziune uriasa a dus la formarea satelitului din ramasitele ramase in urma impactului"

Diana, draga, apuca-te de altceva. Ceva care sa nu implice limba Romana.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor