Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Asteroidul care valoreaza mai mult decat intreaga economie a Pamantului

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 01:49
9310 citiri
Asteroidul care valoreaza mai mult decat intreaga economie a Pamantului
Foto: Facebook/ Nasa Jet Propulsion Laboratory - Asteroidul 16 Psyche

Un nou studiu dezvaluie mai detalii despre misteriosul asteroid 16 Psyche, unul dintre cele mai masive obiecte din centura de asteroizi a sistemului solar, care orbiteaza intre Marte si Jupiter, la o distanta de 370 de milioane de kilometri departare de Pamant.

Asteroidul are un diametru de peste 200 de km, aproape cat statul american Massachusetts, si valoreaza aproximativ 10.000 de cvadrilioane de dolari - mai mult decat intreaga economie a planetei noastre.

Spre deosebire de majoritatea asteroizilor, care sunt compusi din roca si gheata, 16 Psyche este dens si alcatuit in mare parte din metal, cel mai probabil fiind miezul unei "protoplanete" (o planeta care nu a reusit sa se formeze), miez expus in urma unor coliziuni.

Noile date dezvaluie ca asteroidul ar putea fi compus aproape in totalitate din fier si nichel, elemente gasite in miezul dens al planetelor, noteaza CBS News.

"Am vazut meteoriti aproape in intregime din metal, insa Psyche ar putea fi unic, pentru ca banuim ca e compus in totalitate din fier si nichel. Pamantul are un miez metalic, o manta si o scoarta. Este posibil ca, in timp ce protoplaneta Psyche se forma, sa fi fost lovita de un alt obiect din sistemul nostru solar si sa-si pierdut mantaua si scoarta", explica dr. Tracy Becker, autorul principal al studiului.

Asteroizii metalici sunt rari, asa ca Psyche ofera cercetatorilor o oportunitate palpitanta de a studia interiorul unei planete. In 2022, NASA are de gand sa lanseze catre Psyche o nava spatiala fara echipaj, la bordul rachetei SpaceX Falcon Heavy, pentru a studia asteroidul si a-i intelege istoria. Aceasta va fi prima misiune spatiala care va vizita un corp ceresc format in intregime din metal.

Nava va ajunge la asteroid in ianuarie 2026 si il va studia timp de doi ani. Liderul misiunii de la Arizona State University estimeaza ca doar fierul din interior ar putea valora 10.000 de cvadrilioane de dolari.

"Vom invata despre formarea planetara, dar nu vom incerca sa aducem niciun material inapoi si sa il folosim pentru industrie", a declarat Carol Polanskey, cercetator in cadrul proiectului pentru misiunea Psyche.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#NASA, #asteroid, #nichel, #fier, #misiune spatiala, #studiu , #spatiu