Asteroizii mari sunt mai frecventi decat stiam

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 09:13
1856 citiri
Asteroizii mari sunt mai frecventi decat stiam
Foto: cool-story.com

Asteroizii suficient de mari incat sa distruga un oras ating Pamantul mult mai des decat am crede, potrivit unui studiu estimativ intocmit de un grup privat interesat sa previna dezastrele provocate de asemenea intalniri fatale.

Un astfel de bolovan mare cat orasul San Francisco a determinat disparitia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani, dar si o metropola poate fi transformata in ruina de un stanca de marimea unui teren de fotbal. Probabilitatea ca Pamantul sa intalneasca un astfel de asteroid este de una la 3.000 de ani, dar Fundatia B612, un grup privat care se ocupa de apararea planetei, spune ca, de fapt, o astfel de intalnire se poate petrece o data la fiecare suta de ani, scrie USA Today.

"Sunt oameni care spun: 'Oh, dar trebuie sa ne ingrijoram doar o data la un milion de ani'. S-ar putea sa fie o gandire gresita", spune fizicianul si fostul astronaut american Ed Lu, director al B612 Foundation.

Estimarea celor de la B612 vine partial de la o retea de senzori instalati in toata lumea care trebuie sa detecteze exploziile nucleare. Senzorii capteaza sunetele care circula in jurul Pamantului dupa ce o bomba nucleara este detonata in atmosfera sau in subteran, sau cand un asteroid explodeaza in atmosfera.

Din 2000, senzorii au detectat 26 de explozii ale asteroizilor, echivalente cu explozia a 1000 de tone de TNT. In patru dintre aceste incidente, explozia asteroizilor a eliberat mai multa energie decat bomba atomica de la Hiroshima.

Autodistrugerea unui astfel de asteroid mare cat o casa, care a explodat in 2009 in largul coastei Indoneziei, a fost mai puternica decat trei bombe de la Hiroshima. Explozia unui asteroid si mai mare la Celiabinsk, in Rusia, in 2013, a dus la ranirea a 1000 de oameni, a spart geamurile si a creat o flama luminoasa imensa.

Niciunul dintre cei 26 de asteroizi nu a fost destul de mare incat sa distruga un oras, dar Ed Lu spune ca baza de date cu asteroizi poate fi extrapolata pentru a vedea frecventa asteroizilor cu adevarat periculosi. Rezultatele arata ca un asteroid care poate distruge un oras loveste o data la o suta de ani.

Grupul B612 Foundation strange bani pentru a construi un telescop pe orbita Pamantului care va scruta zarile Cosmosului in cautarea asteroizilor cu potential distructiv pentru omenire.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Asteroizi distrugatori frecvent oras, #Fundatia B612 salvare Pamant asteroizi, #B612 asteroid distrugere frecventa , #spatiu