Astronomii au descoperit ce se afla in spatele Caii Lactee

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 09:32
10931 citiri
Astronomii au descoperit ce se afla in spatele Caii Lactee
Foto: NASA

In spatele galaxiei in care se afla sistemul nostru solar, Calea Lactee, este un peisaj impresionant. Astronomii au reusit sa "vada" dincolo de stelele si praful cosmic si au descoperit o bucata de spatiu neexplorata pana acum.

Oamenii de stiinta au folosit o tehnica noua de observare cu ajutorul radiotelescopului Parkes din Australia. In acest fel au descoperit sute de galaxii neobservate pana acum, scrie Discovery.

"Bineinteles, Calea Lactee este foarte frumoasa si e foarte interesant sa studiem galaxia noastra, insa ne blocheaza vederea la galaxiile mai indepartate din spatele ei", a explicat Lister Staveley-Smith, de la University of Western Australia si International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR).

In total, astronomii au identificat 883 de galaxii in regiunea ce se intinde pana la 250 de milioane de ani-lumina de Pamant. O treime dintre acestea nu au fost observate niciodata pana acum.

A fost realizata cea mai exacta harta a Caii Lactee de pana acum

Echipa din care face parte Staveley-Smith investigheaza o regiune misterioasa a spatiului care pare ca atrage galaxiile din jur, inclusiv Calea Lactee, cu o imensa forta gravitationala, echivalenta unui milion de miliarde de sori. Pana acum oamenii de stiinta nu au gasit nicio explicatie satisfacatoare pentru acest fenomen, insa spera ca observarea regiunii din "spatele" Caii Lactee poate duce la deslusirea enigmei.

Miliarde de planete din Calea Lactee ar putea sustine viata

"Nu stim ce anume provoaca acceleratia gravitationala a Caii Lactee sau de unde vine aceasta. Stim ca in aceasta regiune sunt cateva manunchiuri mari de galaxii, pe care le numim cluster sau supercluster, si intreaga Cale Lactee se indreapta spre ele cu o viteza de peste doua milioane de kilometri pe ora", a mai aratat omul de stiinta.

Echipa sa a cartografiat trei concentrari dense de galaxii si doua clustere noi, ce ar putea contribui la fuga galaxiilor in acea directie. O galaxie medie contine cam 100 de miliarde de stele.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Calea Lactee galaxii noi, #descoperire galaxii noi , #spatiu