Astronomii au descoperit trei noi exoplanete, aflate la 73 de ani lumina de Pamant

Luni, 29 Iulie 2019, ora 21:40
6674 citiri
Astronomii au descoperit trei noi exoplanete, aflate la 73 de ani lumina de Pamant
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa de oameni de stiinta a anuntat ca a descoperit trei noi planete in afara sistemului nostru solar care orbiteaza o stea aflata la o distanta de 73 de ani lumina de Pamant.

Trioul se numara printre cele mai mici si cele mai apropiate exoplanete identificate de satelitul pentru supravegherea exoplanetelor (Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS) al agentiei spatiale americane NASA, trimis in spatiu in 2018 cu scopul de a gasi lumi noi, care ar putea sustine viata.

In sistemul TOI-270 a fost descoperita o planeta "super-Pamant" stancoasa, putin mai mare decat Terra, si doua planete "sub-Neptun" gazoase, de aproximativ doua ori mai mari decat Pamantul, relateaza luni Press Association.

Desi se estimeaza ca temperatura de pe una dintre cele mai indepartate planete ar putea sustine unele forme de viata, atmosfera sa este considerata insa prea densa si creeaza un intens efect de sera, ceea ce face putin probabil ca aceasta sa gazduiasca apa si viata.

Totusi, oamenii de stiinta estimeaza ca exista sanse mai bune in acest sens pe alte planete aflate dincolo de TOI-270 d, cea mai indepartata dintre cele trei.

Descoperirea, publicata in Nature Astronomy, a starnit interesul cercetatorilor aflati in cautarea unei planete tip "veriga lipsa", care nu exista in sistemul nostru solar. In sistemul nostru exista planete mici, stancoase, precum Pamantul, Mercur, Venus si Marte, sau planete mult mai mari, dominant gazoase, cum ar fi Saturn, Jupiter, Uranus si Neptun, insa nimic intre acestea, nicio planeta tip "veriga lipsa".

"TOI-270 ne va permite in curand sa studiem aceasta 'veriga lipsa' dintre planetele stancoase asemanatoare Pamantului si planetele mini-Neptun cu preponderenta gazoase, deoarece aici toate aceste tipuri s-au format in acelasi sistem", a declarat cercetator principal Maximilian Gunther de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Cea mai apropiata dintre cele trei planete - TOI-270 b - are nevoie de putin peste trei zile pentru a orbita in jurul stelei sale. TOI-270 are nevoie de 5,7 zile, iar TOI-270 d de 11,4 zile.

TESS a fost lansat anul trecut, la 18 aprilie, si este conceput pentru a observa aproape tot cerul.

Satelitul cauta deformari ale luminii ce ar putea trada prezenta unei planete care trece sau "tranziteaza" prin fata stelei gazda.

"TOI-270 este un adevarat Disneyland pentru stiinta exoplanetelor", a continuat Gunther. "Este un laborator exceptional din multe motive", a adaugat el.

In aprilie, TESS a gasit prima sa planeta de dimensiuni similare Pamantului, care orbiteaza o stea aflata la 52 de ani lumina distanta - desi temperaturile de peste 400 grade Celsius exclud orice perspectiva de a gasi viata pe aceasta.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Fandaxia Dianei Șoșoacă: Ce au arătat analizele după ce senatoarea a susținut că a primit un plic suspect de la ”sistem”
Fandaxia Dianei Șoșoacă: Ce au arătat analizele după ce senatoarea a susținut că a primit un plic suspect de la ”sistem”
Senatoarea Diana Șoșoacă a declarat marți, 27 februarie, că a fost informată de SPP cu o zi înainte despre faptul că a primit un plic ”suspect” care conţine ”o substanţă...
Liderul PNL, despre vila de lux RA-APPS care i s-ar pregăti lui Iohannis: ”Nu cred că trebuie să speculaţi pe chestia asta, sincer”
Liderul PNL, despre vila de lux RA-APPS care i s-ar pregăti lui Iohannis: ”Nu cred că trebuie să speculaţi pe chestia asta, sincer”
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 27 februarie, că, din informaţiile sale, nu s-a făcut nicio solicitare pentru ca şeful statului, Klaus Iohannis, să...
#descoperire trei exoplanete , #spatiu
Comentarii
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Trimiteti-l pr Dragnea sa exploreze.