Astronomii au descoperit trei noi exoplanete, aflate la 73 de ani lumina de Pamant

Luni, 29 Iulie 2019, ora 21:40
6674 citiri
Astronomii au descoperit trei noi exoplanete, aflate la 73 de ani lumina de Pamant
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa de oameni de stiinta a anuntat ca a descoperit trei noi planete in afara sistemului nostru solar care orbiteaza o stea aflata la o distanta de 73 de ani lumina de Pamant.

Trioul se numara printre cele mai mici si cele mai apropiate exoplanete identificate de satelitul pentru supravegherea exoplanetelor (Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS) al agentiei spatiale americane NASA, trimis in spatiu in 2018 cu scopul de a gasi lumi noi, care ar putea sustine viata.

In sistemul TOI-270 a fost descoperita o planeta "super-Pamant" stancoasa, putin mai mare decat Terra, si doua planete "sub-Neptun" gazoase, de aproximativ doua ori mai mari decat Pamantul, relateaza luni Press Association.

Desi se estimeaza ca temperatura de pe una dintre cele mai indepartate planete ar putea sustine unele forme de viata, atmosfera sa este considerata insa prea densa si creeaza un intens efect de sera, ceea ce face putin probabil ca aceasta sa gazduiasca apa si viata.

Totusi, oamenii de stiinta estimeaza ca exista sanse mai bune in acest sens pe alte planete aflate dincolo de TOI-270 d, cea mai indepartata dintre cele trei.

Descoperirea, publicata in Nature Astronomy, a starnit interesul cercetatorilor aflati in cautarea unei planete tip "veriga lipsa", care nu exista in sistemul nostru solar. In sistemul nostru exista planete mici, stancoase, precum Pamantul, Mercur, Venus si Marte, sau planete mult mai mari, dominant gazoase, cum ar fi Saturn, Jupiter, Uranus si Neptun, insa nimic intre acestea, nicio planeta tip "veriga lipsa".

"TOI-270 ne va permite in curand sa studiem aceasta 'veriga lipsa' dintre planetele stancoase asemanatoare Pamantului si planetele mini-Neptun cu preponderenta gazoase, deoarece aici toate aceste tipuri s-au format in acelasi sistem", a declarat cercetator principal Maximilian Gunther de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Cea mai apropiata dintre cele trei planete - TOI-270 b - are nevoie de putin peste trei zile pentru a orbita in jurul stelei sale. TOI-270 are nevoie de 5,7 zile, iar TOI-270 d de 11,4 zile.

TESS a fost lansat anul trecut, la 18 aprilie, si este conceput pentru a observa aproape tot cerul.

Satelitul cauta deformari ale luminii ce ar putea trada prezenta unei planete care trece sau "tranziteaza" prin fata stelei gazda.

"TOI-270 este un adevarat Disneyland pentru stiinta exoplanetelor", a continuat Gunther. "Este un laborator exceptional din multe motive", a adaugat el.

In aprilie, TESS a gasit prima sa planeta de dimensiuni similare Pamantului, care orbiteaza o stea aflata la 52 de ani lumina distanta - desi temperaturile de peste 400 grade Celsius exclud orice perspectiva de a gasi viata pe aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperire trei exoplanete , #spatiu
Comentarii
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Trimiteti-l pr Dragnea sa exploreze.