Austronautii ne explica de ce de mai bine de 45 de ani nu s-a mai desfasurat nicio misiune pe Luna

Duminica, 15 Iulie 2018, ora 10:11
31231 citiri
Austronautii ne explica de ce de mai bine de 45 de ani nu s-a mai desfasurat nicio misiune pe Luna
Foto: Arhiva Pixabay

Decembrie 1972 - atunci a fost ultima oara cand astronautii au calcat pe Luna, in timpul misiunii americane spatiale Apollo 17. Astronautii ne explica acum care sunt motivele pentru care mai bine de 45 de ani nu s-a mai desfasurat nicio misiune pe Luna.

Potrivit acestora, motivele sunt banale, daca nu chiar "deprimante", noteaza Business Insider.

Costurile ridicate

O misiune pe Luna costa extrem de mult. O lege promulgata de presedintele american Donald Trump in martie 2017 acorda NASA un buget anual de 19,5 miliarde de dolari, iar acesta chiar ar putea creste pana la 19,9 miliarde de dolari anul viitor.

Cu toate acestea insa, bugetul este unul mic si nu permite finantarea unei noi misiuni pe Luna, in conditiile in care si proiectele initiate de NASA sunt costisitoare. Dintre acestea amintim telescopul spatial James Webb, proiectul numit Space Launch System, dar si misiunile pe Soare, Jupiter, Marte, Centura de asteroizi, Centura Kuiper.

Comparativ cu anii precedenti, acest buget este unul redus.

"In 1965, bugetul NASA a fost de 4% din bugetul federal. In ultimii 40 de ani acel procent a scazut si a ramas sub 1%, iar in ultimii 15 ani tot scade spre 0,4% din bugetul federal", a explicat astronautul Walter Cunningham, care a facut parte din misiunea Apollo 7.

Un raport realizat de NASA in 2005 estima costurile pentru o noua misiune pe Luna la 104 miliarde de dolari - adica aproximativ 133 miliarde de dolari in prezent, luand in calcul inflatia.

Problema cu presedintii

O alta problema semnalata de astronauti este "tiparul previzibil al presedintilor si parlamentarilor care, ajunsi la putere, elimina orice eforturi anterioare in ceea ce priveste explorarea spatiului".

"Mi-ar placea ca urmatorul presedinte sa fie de acord cu un buget care ne permite sa ducem la bun sfarsit misiunile care ni se cer, indiferent de misiune", a spus si astronautul Scott Kelly in 2016 (inainte ca Trump sa fie investit in functia de presedinte), care a petrecut un an in spatiu.

Totusi, mai scrie BI, presedintilor si Congresului par sa le pese prea putin de aceste probleme.

Obstacole dincolo de politica

Pe langa aspectele abordate deja, mai este un obstacol semnificativ in ce priveste posibilitatea unor noi misiuni pe Luna: pericolele de pe acest corp astronomic.

Suprafata sa este plina de cratere si bolovani care pun in pericol aterizarile. Inainte de prima misiune pe Luna in 1969, guvernul american a cheltuit miliarde de dolari pentru a dezvolta si lansa sateliti pe Luna, astfel incat sa cerceteze suprafata si sa ajute planificatorii de misiune sa caute posibilele zone de aterizare pentru misiune.

O alta problema este norul permanent si asimetric de praf lunar⁠ care exista in jurul Lunii, el fiind format din mici particule provenite de la comete. Se estimeaza ca 5 tone de particule de comete lovesc suprafata Lunii in fiecare zi. Particulele lovesc suprafata Lunii, antrenand praful deasupra Lunii.

Peggy Whitson, un astronaut care a trait in spatiu timp de 665 de zile, a declarat recent ca misiunile Apollo "au avut multe probleme cu praful lunar".

"Daca vom petrece perioade lungi de timp si vrem sa construim habitate permanente (pe Luna - n.red.), trebuie sa ne dam seama cum sa rezolvam aceasta problema", a spus Whitson.

Un alt obstacol este reprezentat de lumina soarelui. Timp de 14,75 de zile, suprafata lunara "fierbe", fiind expusa in mod direct razelor soarelui - luna nu are atmosfera protectoare. Dupa aceasta perioada "fierbinte", in urmatoarele 14,75 zile este intuneric total, facand din suprafata lunii unul dintre cele mai reci locuri din univers.

Generatia de miliardari "innebuniti" dupa spatiu ar putea ajunge pe Luna

"Exista aceasta generatie de miliardari care sunt innebuniti dupa spatiu, ceea ce este grozav", a declarat astronautul Jeffrey Hoffman in timpul unei mese rotunde, la inceputul acestui an. "Inovatia care a avut loc in ultimii 10 ani in acest domeniu nu ar fi fost posibila doar cu ajutorul NASA, Boeing si Lockheed. Pentru ca nu exista nici o motivatie pentru a reduce costurile sau pentru a schimba modul in care o facem", a mai sustinut acesta.

Astronautul a facut astfel referire la munca lui Elon Musk si a companiei sale de rachete SpaceX, precum si la eforturile lui Jeff Bezos in domeniu, care are de asemenea o companie aerospatiala secreta numita blue Origin.

Totusi, in ciuda obstacolelor amintite mai sus, astronautii nu se indoiesc ca se vor intoarce - mai devreme sau mai tarziu - atat pe Luna, cat si pe Marte.

"Este doar o chestiune de timp", a conchis astronautul Jim Lovell, care a participat la misiunea spatiala Apollo 8.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...