Cel mai profund mister al Universului, descifrat cu o camera de 570 de megapixeli?

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 10:24
4525 citiri
Cel mai profund mister al Universului, descifrat cu o camera de 570 de megapixeli?

Cu 15 ani in urma, lumea stiintei a fost zguduita de descoperirea ca galaxiile indepartate pareau ca se deplaseaza intr-un ritm tot mai accelerat. Acum, oamenii de stiinta au pornit ofensiva descifrarii celui mai profund mister al Universului, energia intunecata, cu ajutorul unei camere digitale gigantice, care are o rezolutie de 570 de megapixeli.

Cercetatorii au constatat existenta unei forte de respingere misterioasa, energia intunecata care strabate Universul, potrivit Washington Post.

Camera foto digitala, care este cel mai puternic aparat foto din lume, a fost construita la Fermilab, in cadrul Departamentului energiei din Illinois, SUA. Proiectarea si construirea acestei camere digitale a durat zece ani si a costat 50 de milioane de dolari.

Ea este de aproximativ 100 de ori mai performanta decat aparatul de fotografiat al unui smartphone. Tehnicienii au instalat aceasta camera digitala in varful telescopului din Chile anul trecut.

"Amplasarea, testarea si optimizarea au fost extrem de dificile, insa acum totul este bine pus la punct", a declarat Joshua Frieman, conducatorul proiectului de la Fermilab, care a implicat 120 de oameni de stiinta din 23 de tari.

Pe 31 august, camera a inceput sa surprinda imagini ale cerului. Fiecare "click" capteaza aproape 100.000 de galaxii indepartate. In urmatorii cinci ani, proiectul numit Dark Energy Survey, va cataloga 300 de milioane de galaxii si va explora mii de stele, in ceea ce Frieman a numit "cel mai mare studiu galactic".

In fiecare noapte, oamenii de stiinta vor inregistra 400 de gigabiti de date, ce vor ajunge la centrul de procesare Urbana-Champaign de la Universitatea Illinois, unde computerele vor realiza o harta gigantica a Universului, care va merge inapoi in timp cu aproximativ 8 miliarde de ani, adica cu mai mult de jumatate din perioada care a trecut de la Big Bang.

Citeste si:
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Coaliţia de guvernare, care are marţi, 7 decembrie, la ora 15.00, o nouă şedinţă, va discuta din nou despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari. Potrivit unor surse politice,...
Marian Neacșu, fost condamnat penal, este noul secretar general al Guvernului la propunerea PSD
Marian Neacșu, fost condamnat penal, este noul secretar general al Guvernului la propunerea PSD
Marian Neacşu a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată marţi în Monitorul Oficial. Prin...