Cele mai mici exoplanete?

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 12:22
1381 citiri
Cele mai mici exoplanete?

Astronomii au gasit, cu ajutorul datelor furnizate de misiunea Kepler, cele mai mici exoplanete detectate pana acum, orbitand o stea, KOI-961. Cea ma mica dintre exoplanete este de marimea lui Marte.

Se crede ca toate cele trei planete sunt stancoase, la fel ca si Pamantul, insa isi orbiteaza steaua de foarte aproape, ceea ce face sa nu fie locuibile, din cauza temperaturii ridicate, informeaza NASA.

Dintre cele 700 de exoplanete a caror existenta a fost confirmata, numai cateva sunt stancoase, precum Terra.

"Astronomii abia incep sa confirme existenta a mii de planete descoperite de Kepler", a explicat Doug Hudgins, om de stiinta din NASA, implicat in programul Kepler. "Sa gasim una la fel de mica precum Marte este minunat, la fel si probabilitatea ca ar mai putea exista si altele, tot stancoase", a mai spus el.

Kepler este in cautarea de noi planete, monitorizand mai bine de 150.000 de stele. Observatiile facute cu ajutorul telescopului sunt necesare pentru a confirma descoperirile.

Recenta descoperire vine din partea unei echipe conduse de astronomi de la Institutul de Tehnologie California, din Pasadena. Echipa a folosit informatii facute publice de misiunea Kepler, verificandu-le ulterior la Observatorul Palomar, de langa San Diego, si la Observatorul Keck, din Hawaii. Asa s-a aflat si despre dimensiunea redusa a planetelor, detaliu care la inceput nu exista.

Cele trei planete isi orbiteaza steaua la o distanta foarte mica, astfel ca un tur complet se realizeaza in mai putin de doua zile. In ceea ce priveste steaua lor, KOI-961, acesta este o pitica rosie, cu un diametru cat a sasea parte din cel al soarelui nostru.

"Descoperirea este inca o dovada a diversitatii sistemelor planetare dion galaxia noastra", a mai spus el.

Piticele rosii sunt cele mai intalnite tipuri de stele din galaxia Calea Lactee.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cele mai mici exoplanete, #planete similare Terra, #planete asemenatoare Pamant, #Kepler descoperiri, #KOI 961 , #spatiu