Cele mai puternice explozii din Univers: Fenomene fara precedent, imortalizate

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:45
4139 citiri
Cele mai puternice explozii din Univers: Fenomene fara precedent, imortalizate
Foto: Space

Oamenii de stiinta au surprins cele mai bune imagini ale celor mai puternice explozii din Univers, izbucnirile de raze gamma. S-a detectat un fenomen fara precedent, o strafulgerare a unor campuri magnetice intense sub forma unor jeturi de raze gamma si de particule cu energie foarte mare.

Se crede ca exploziile de raze gamma se formeaza la sfarsitul vietii unei stele masive, cand corpul stelei se prabuseste in interior, creand o gaura neagra. Atunci cand se intampla acest lucru, materia din jurul gaurii negre poate elibera doua jeturi de raze gamma si de particule incarcate energetic, in directii opuse, departe de gaura neagra, potrivit Space.

Oamenii de stiinta nu inteleg inca, cum particulele din jurul gaurilor negre pot genera exploziile imense de lumina si particule observate in izbucnirile de raze gamma.

O teorie arata ca un camp magnetic accelereaza particulele pe o trasa invizibila din jurul gaurii negre, facandu-le sa radieze lumina. Cum gaura neagra se contracta rapid, campul magnetic determina accelerarea rapida a particulelor.

"Exploziile de raze gamma sunt cele mai mari acceleratoare de particule din Univers. Ele sunt obiecte ale tuturor extremelor: viteze, gravitatie si campuri magnetice extreme. Deci, sunt laboratoare finale pentru testare sau pentru legile fizicii", a spus Carole Mundell, profesor in astronomie de la Universitatea John Moores din Liverpool.

Mundell si colegii sai au proiectat un instrument numit RINGO2 care masoara polarizarea luminii optice, care este un produs secundar al unei explozii de raze gamma.

La data de 8 martie 2012, satelitul Swift al NASA care urmareste exploziile de raze gamma a alertat telescopul din Marea Britanie cu ocazia producerii unei explozii cosmice denumita GRB 120308A.

Studiul realizat ulterior a constatat ca lumina optica emisa de catre aceasta explozie a continut 28% lumina polarizata, ea descrescand la 10% de-a lungul timpului. RINGO2 a colectat datele acestor explozii de raze gamma timp de doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fenomene cosmice fara precedent, #explozii raze gamma, #cele mai puternice explozii Univers, #raze gamma gaura neagra , #spatiu