Cele mai puternice explozii din Univers: Fenomene fara precedent, imortalizate

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:45
3793 citiri
Cele mai puternice explozii din Univers: Fenomene fara precedent, imortalizate

Oamenii de stiinta au surprins cele mai bune imagini ale celor mai puternice explozii din Univers, izbucnirile de raze gamma. S-a detectat un fenomen fara precedent, o strafulgerare a unor campuri magnetice intense sub forma unor jeturi de raze gamma si de particule cu energie foarte mare.

Se crede ca exploziile de raze gamma se formeaza la sfarsitul vietii unei stele masive, cand corpul stelei se prabuseste in interior, creand o gaura neagra. Atunci cand se intampla acest lucru, materia din jurul gaurii negre poate elibera doua jeturi de raze gamma si de particule incarcate energetic, in directii opuse, departe de gaura neagra, potrivit Space.

Oamenii de stiinta nu inteleg inca, cum particulele din jurul gaurilor negre pot genera exploziile imense de lumina si particule observate in izbucnirile de raze gamma.

O teorie arata ca un camp magnetic accelereaza particulele pe o trasa invizibila din jurul gaurii negre, facandu-le sa radieze lumina. Cum gaura neagra se contracta rapid, campul magnetic determina accelerarea rapida a particulelor.

"Exploziile de raze gamma sunt cele mai mari acceleratoare de particule din Univers. Ele sunt obiecte ale tuturor extremelor: viteze, gravitatie si campuri magnetice extreme. Deci, sunt laboratoare finale pentru testare sau pentru legile fizicii", a spus Carole Mundell, profesor in astronomie de la Universitatea John Moores din Liverpool.

Mundell si colegii sai au proiectat un instrument numit RINGO2 care masoara polarizarea luminii optice, care este un produs secundar al unei explozii de raze gamma.

La data de 8 martie 2012, satelitul Swift al NASA care urmareste exploziile de raze gamma a alertat telescopul din Marea Britanie cu ocazia producerii unei explozii cosmice denumita GRB 120308A.

Studiul realizat ulterior a constatat ca lumina optica emisa de catre aceasta explozie a continut 28% lumina polarizata, ea descrescand la 10% de-a lungul timpului. RINGO2 a colectat datele acestor explozii de raze gamma timp de doi ani.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...