Cele mai tinere stele, de "numai" 25.000 de ani, pentru prima data in imagini

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 21:05
2176 citiri
Cele mai tinere stele, de "numai" 25.000 de ani, pentru prima data in imagini
Foto: Daily Mail

Mai multe fotografii spectaculoase facute de puternicul telescope Herschel ilustreaza, in premiera, cele mai tinere stele din Univers, care au "numai" 25.000 de ani.

Este vorba despre mai multe protostele (astre aflate in stadiul incipient de formare) recent descoperite in Nebuloasa Orion, o zona spatiala unde astronomii au mai cautat, in trecut, stele tinere, informeaza Daily Mail.

Pentru prima data in istorie, telescopul Herschel a reusit sa identifice stele mai tinere si mai reci decat alte telescoape. Cele 15 stele recent descoperite sunt, practic, niste "bebelusi" ai cosmosului, unele dintre acestea aflandu-se in stadii de formare care dureaza de "numai" 25.000 de ani, in conditiile in care sistemul nostru solar are aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Uimitoarea "cometa a secolului" se apropie de noi

S-a observat ca 11 stele dintre cele 15 descoperite emiteau culori rosiatice, surprinse de spectometrul telescopului Herschel, ceea ce inseamna ca acestea emana foarte putina energie. Cu alte cuvinte, aceste stele sunt deosebit de tinere.

"Cu aceste recente descoperiri, o importanta fotografie lipsa va fi adaugata albumului dezvoltarii stelare. Herschel ne-a ajutat sa studiem stelele din momentul in care acestea se aflat in incipienta formare", a precizat Glenn Wahlgren, om de stiinta din cadrul programului Herschel de la NASA.

NASA dezvaluie imagini uimitoare ale unui fenomen solar neobisnuit (Video)

Stelele se formeaza din nori de gaze si din praf, prin colaps gravitational, toate adunandu-se intr-o minge de palsma ultra-incalzita. Transformarea este relativ rapida dupa standardele cosmosului, durand cateva sute de ani.

Recentele descoperiri ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa fie martori chiar la nasterea unei stele.

Telescopul Herschel a fost lansat, in 2009, de catre Agentia Spatiala Europeana, si este cele mai mare telescop cu raze infrarosii trimis vreodata in spatiu. Investitia in acest proiect s-a ridicat la 1,4 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stele tinere, #formare stele, #telescop Herschek, #NASA stele, #imagini stele , #spatiu