Cercetatorii ar putea arata lumii primele fotografii ale unei gauri negre, peste numai cateva zile

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 10:30
12764 citiri
Cercetatorii ar putea arata lumii primele fotografii ale unei gauri negre, peste numai cateva zile
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta, care incearca deja de peste sapte ani sa fotografieze o gaura neagra, ar putea dezvalui lumii, in sfarsit, imagini cu un astfel de loc misterios din Univers.

Echipa de cercetatori a proiectului Event Horizon Telescope (EHT) - inceput in 2012 cu scopul de a suprinde imagini cu gauri negre - a anuntat ca miercuri, 10 aprilie, va arata lumii rezultatele pe care le-a obtinut recent.

In acest scop, EHT va organiza miercuri conferinte, simultan, in mari orase din intreaga lume.

Mai exact, conferintele vor avea loc in: Bruxelles (Belgia), Santiago (Chile), Taipei si Shangai (China), Tokyo (Japonia) si Washington D.C. (Statele Unite).

Oamenii de stiinta sustin ca gaurile negre - mai mari sau mai mici - sunt, de fapt, cele mai violente locuri din Univers. Aceste gauri sunt destinatia finala pentru tot ceea ce cunoastem, de la planete intregi, la radiatii (inclusiv lumina).

Practic, nimic din ceea ce a fost absorbit de o gaura neagra nu se mai poate intoarce. Motivul: aceste locuri sunt caracterizate de campuri gravitationala atat de intense incat nu lasa nici lumina sa razbata.

Tocmai de aceea gaurile negre - indiferent de marimea lor - sunt greu de observat.

Oamenii de stiinta anuntau, in trecut, ca incearca totusi sa le surpinda cautand inele luminoase de radiatie sau de materie, care ar putea fi vizibile la marginile gaurilor negre. De fapt, oamenii de stiinta incercau sa surpinda ceea ce numesc "umbra" sau "silueta" gaurilor negre.

Ceea ce au reusit sa obtina, intr-adevar, e greu de spus, in conditiile in care oamenii de stiinta care lucreaza la EHT au refuzat sa ofere alte detalii cu privire la subiectul conferintei de miercuri.

Doar coordonatorul proiectului, Dimitrios Psaltis, a spus ca ceea ce vor face miercuri este sa puna la incercare chiar teoria relativitatii generale formulata de Einstein in 1915 si care isi propune sa explice relatiile dintre legile gravitatiei si alte forte ale naturii, potrivit Reuters.

Mai stim si ca cercetatorii EHT au incercat, in ultimii ani, sa suprinda imagini cu doua gauri negre.

Una dintre ele poarta numele de Sagitarius A si se afla in centru Caii Lactee, la 26.000 de ani lumina de Terra. Aceasta gaura neagra e de 4 milioane de ori mai grea decat Soarele.

A doua gaura neagra, numita, M87, se afla intr-o galaxie vecina cu a noastra si care poarta numele de Virgo A. Aceasta gaura neagra are masa de 3,5 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui si se afla la nu mai putin de 54 de milioane de ani lumina de Terra.

G.K.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#prima fotografie gaura neagra, #cercetatori event horinzont fotografie gaura neagra, #fotografie gaura neagra spatiu , #spatiu