China isi face propria statie spatiala pana in 2020. Vezi cum va arata Palatul Celest

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:12
5656 citiri
China isi face propria statie spatiala pana in 2020. Vezi cum va arata Palatul Celest

Cu mai putin de zece ani in urma, China a trimis primul om in spatiu. In urma cu trei ani, s-a laudat cu primul taikonaut chinez care a pasit in spatiu. Marti, a anuntat ca va avea propria statie spatiala, in mai putin de zece ani. Mai mult, primul modul al noului avanpost chinez in spatiu va fi lansat anul viitor si se va numi Tiangong, adica "Palatul Celest".

China mai spera sa aiba prima aselenizare in urmatorii doi ani si sa aiba un taikonaut pe Luna pana in 2025.

Planurile spatiale ale Chinei dezvaluie o ambitie si o energie neegalata deocamdata de celelalte puteri spatiale. Mai mult, ameninta sa schimbe echilibrul puterilor prezente in spatiu. Un reprezentant NASA, citat de Guardian, descrie aceasta etapa a planului spatial chinez drept un "simbol politic puternic".

Momentul initiativei este cel putin simbolic: SUA isi pensioneaza ultimele trei navete spatiale, urmand sa dezvolte de-abia de-acum incolo un program alternativ care se va concretiza mult mai tarziu.

In aceste conditii, doar Rusia va mai avea vehiculele necesare rotatiei astronautilor pe Statia Spatiala Internationala. Aceasta, la randul sau, ar trebui pensionata in 2020, insa proiectul in valoare de 100 de miliarde de dolari ar putea primi o extensie de viata pana in 2028.

E drept, noua statie spatiala a chinezilor va fi mai mica decat Statia Spatiala Internationala. Statia chinezilor va cantari aproximativ 60 de tone si va avea un modul central si doua laboratoare pentru experimente. Cum nu are deocamdata un nume, publicul chinez a fost chemat sa sugereze nume si simboluri atat pentru unitate cat si pentru naveta care o va deservi. Pana atunci, intreg proiectul este cunsocut sub numele primului modul, Tiangong, adica "Palatul Celest".

Profesorul Jiang Guohua, de la Centrul Chinez de Cercetare si Antrenament al Astronautilor, a explicat ca noua constructie va avea o durata de viata de un deceniu si va putea sustine la bord trei astronauti care sa se concentreze pe studiul microgravitatii, biologiei radiatiei solare si astronomiei.

Modulul central al statiei spatiale chineze va avea 18,1 metri in lungime, cu un diametru maxim de 4,2 metri si o greutate de 20-22 de tone. Modulele care contin laboratoarele vor fi mai scurte, de doar 14,4 metru, insa vor avea aceeasi greutate si acelasi diametru.

Pang Zhihao, cercetator si redactor sef adjunct al revistei Space International a apreciat ca "statia spatiala de 60 de tone este mai degraba mica comparativ cu Statia Spatiala Internationala - 419 tone si statia ruseasa Mir - 137 de tone, care a functionat in perioada 1996 - 2001. Insa este a treia statie spatiala multi-modulara a lumii, ceea ce in general presupune tehnologie mult mai complicata decat un singur modul spatial cu laborator".

China creeaza, pentru Tiangong, si o naveta spatiala de transport, care va cantari mai putin de 13 tone si va avea un diametru de 3,35 de metri, destinata transportului de provizii si echipament pe statia spatiala.

NASA nu este singura care ia aminte la ambitiile spatiale ale Chinei. Si Agentia Spatiala Europeana (ESA) priveste cu interes spre rasarit. Bernardo Patti, seful programului statii spatiale ESA, spune ca "China este o tara mare. Este o tara puternica si devine tot mai bogata. Vor sa se afirme drept jucatori importanti in plan international. Au decis politic ca vor sa devina autonomi si asta fac...Inca o tara care incearca sa isi construiasca propria infrastructura in spatiu inseamna competite si competitia te impinge mereu sa fii mai bun".

Patti mai spune ca planurile Chinei vor "da de gandit" politicienilor de pretutindeni.

ESA si alte natiuni discuta deja despre o noua statie spatiala care sa opereze drept baza de pornire in explorarea spatiului dincolo de orbita Pamantului; potrivit planurilor, misiunile viitoare ar presupune reintoarcerea astronautilor pe luna, aterizarea lor pe asteroizi sau chiar aventurarea dincolo de Marte.

Visul chinezilor de a ajunge pe Lună prinde contur. Un nou echipaj a fost trimis pe stația spațială Tiangong VIDEO
Visul chinezilor de a ajunge pe Lună prinde contur. Un nou echipaj a fost trimis pe stația spațială Tiangong VIDEO
Chinezii vor să ajungă pe Lună până în anul 2030. În cadrul acestui program, țara asiatică a trimis joi, 25 aprilie, un nou echipaj spre staţia sa spaţială Tiangong, au anunţat media...
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Agenţia spaţială chineză a anunțat că va trimite joi seară, 25 aprilie, un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care...
#spatiu, #statie spatiala China, #statie spatiala 2020, #china program spatial , #spatiu