Concurenta acerba in turismul spatial (Video)

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 23:35
2623 citiri
Concurenta acerba in turismul spatial (Video)

Agentii spatiale ale unor state puternice alaturi de firme private specializate in domeniul aeronauticii spatiale au intrat in competitie pentru detinerea suprematiei in cazul turismului spatial.

In urmatorii ani, turismul in spatiul cosmic nu va mai fi doar o simpla fantezie a unor excentrici, scrie cotidianul francez Le Figaro, care prezinta principalele companii care au luat deja startul in competitia "turismului spatial".

Rusia a decis sa reinvie programul sau de turism spatial la bordul Statiei Spatiale Internationale in 2013. Compania americana Space Adventures a semnat saptamana aceasta un nou acord cu Agentia Spatiala Rusa si producatorul de capsule spatiale Soyuz, pentru realizarea unor "excursii spatiale", incepand cu 2013. In cadrul acestui proiect este angrenata si firma Boeing, care va trebui sa asigure transportul operational catre ISS pana in 2015.

"Turismul spatial" nu se va limita numai la calatoriile la bordul ISS, multe companii private isi dezvolta programe de zboruri suborbitale, la altitudini de pana la 100 km.

Space Adventures& Armadillo Aerospace

Compania Space Adventures face pionierat in domeniul turismului spatial, investind in aceasta piata sume fabuloase, in parteneriat cu Armadillo Aerospace, firma specializata in lansari de rachete returnabile si decolari verticale.

Virgin Galactic

Compania miliardarului Richard Branson, Virgin Galactic, a prezentat prima varianta de turism spatial anul trecut la sfarsitul lunii octombrie in New Mexico. Solutia tehnica prevazuta consta dintr-o "nava mama - catamaran" si navete mici pentru serviciul de transfer, compania inregistrand si primele 340 de comenzi de zboruri, costul unei deplasari fiind de 200.000 de euro.

EADS Astrium

In 2007, EADS Astrium a lansat o racheta prevazuta cu o unitate de mentinerea vietii adaptata pentru altitudini de 12 km. Desi a avut probleme financiare, compania si-a gasit investitori strategici in Asia, astfel programul lor "Spaceplane", de exploatare comerciala a spatiului cosmic, va fi functional in 5-6 ani.

XCOR Aerospace

Compania fondata in 1999, al carei scop initial a fost in domeniul dezvoltarii de sisteme de propulsie pentru rachete, dezvolta un program indraznet "Lynx". Primul prototip, "Mark 1", va efectua zborul in 2011, urmand ca dupa 9-18 luni sa fie lansata si sonda "Marcu2".

Dassault

Producatorul francez de aeronave, care detine si cotidianul Le Figaro, a dezvaluit in 2010 ca in 6 ani va dezvolta zboruri sub-orbitale cu echipaj, lansand un serviciu de transfer VSH, cu ajutorul unui avion care poate zbura pana la o altitudine de 8 km.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#companii turism spatial, #dezvoltare turism spatial , #spatiu