Cum s-a format primul Univers?

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 07:32
19985 citiri
Cum s-a format primul Univers?

Cercetatorii din domeniu sunt in prezent de acord ca Universul a aparut in urma cu peste 14 miliarde de ani, aparitie cauzata de existenta unei explozii primordiale "Big-Bang".

Modelul Big-Bang intareste teza conform careia continuum spatiu-timp nu exista, fiind totusi de acord cu principiul cosmologic al lui Einstein, conform caruia distributia materiei si a radiatiei in Univers este continua.

Formarea galaxiilor, a metagalaxiilor in acest Univers in continua miscare ramane totusi un mister.

Unele teorii sunt adepte ale colapsului unei ultramasive gauri negre, care ar fi condus la evenimentul "Big-Bang". In acest context, gaura neagra a crescut progresiv hranindu-se dintr-un alt univers aflat pe cale de disparitie, confirmarea a aparut anul acesta prin descoperirea celor de la NASA cu ajutorul observatorului cu raze-X Chandra, depistand o stea care si-a devorat vecina - o alta stea sau o planeta gigantica.

Ramane totusi pertinenta intrebarea (de fapt o paradigma): daca fiecare nou univers se formeaza ca urmare a disparitiei unui alt univers, cum a aparut totusi "primul Univers"?

Teoria relativitatii a lui Einstein preconizeaza existenta unor astfel de singularitati si existenta gaurilor negre ale caror mase se concentreaza in puncte infinit de dense.

Alte teorii din domeniu sustin faptul ca in centrul unei gauri negre este vid, intarind inexistenta spatiului, astfel incat in esenta o gaura neagra este un enorm fractal format din materie stelara, ambele teorii sustin totusi ca gravitatia este cauzata de curbarea spatiului, in timp ce teoria relativitatii generalizate impune ca exista o distorsiune in cele 4 dimensiuni ale spatiului si timpului.

Teoreticianul Stephen Hawking, in noua sa carte The Grand Design, emite o noua teorie conform careia in timp ce marile gauri negre cresc ca si marime, cele mai mici se epuizeaza incet, emitand "radiatie Hawking".

Conform noilor teorii wisp, in Univers nu exista astfel de puncte de singularitate, astfel incat in centrul gaurilor negre exista o stare speciala a spatiului, "nimicul" - "punctul zero" totul petrecandu-se pe suprafata unei sfere uriase avand centrul in centrul gaurii negre.

In ultimul timp, astronomii din intreaga lume au colectat destule dovezi astfel incat accepta ideea ca toate galaxiile au in centrul lor o imensa gaura neagra - vezi ultimele lucrari din domeniu prezentate in cadrul Congresului de la Roma, European Planetary Science Congress, EPSC 2010.

Astfel, misterul se intareste prin existenta unor supergauri negre, comunitatea stiintifica presupunand ca acestea sunt fragmente ale unei stari speciale a spatiului, "nimicul" care a fost expulzat in cursul "Big-Bang-ului", astfel incat o gaura neagra supermasiva contine toata energia si "starea zero a spatiului" - "nimicul" necesar creerii unui nou Univers.

Stephen Hawking incepe sa fie convins de acesta ipoteza, amintind acest fapt in cartea sa "The Grande Desing".

Rotirea unei astfel de supermasive gauri negre va produce insa o asimetrie a spatiului atunci cand intra in colaps, ceea ce va duce la o rata diferita de producere a materiei si antimateriei. Cantitativ, materia ar trebui sa fie primordiala. Specialistii de la NASA sunt de acord si au descoperit mici variatii de ordinul 10 la minus 5, in temperatura microradiatiei cosmice de fond.

Expansiunea spatiului dintr-o galaxie care se roteste are un efect similar cresterii masei galactice si aceasta ar putea explica misterul "materiei negre", despre care se crede ca e cauza faptului ca stelele tind sa se miste din ce in ce mai repede pe orbitele lor.

Exista astfel o probabilitate foarte mare ca, in cele din urma, Universul sa colapseze in el insusi, printr-o prabusire in spatiul propriu. Inca din 1997, specialistul de renume in lumea fizicii cuantice Jonathan Dikau a reusit sa faca legatura intre multimea Mandelbrot si cosmologie.

In loc de concluzii

Astfel, in timp ce existenta gravitatiei este indiscutabila totusi cauza ei este discutabila. Descrierea gravitatiei tine de fizica, dar o intelegere mai buna a Universului va fi posibila numai prin aparitia unor noi geometrii ale spatiului, in N dimensiuni.

Intrebarea care se pune la ora actuala este in legatura cu urmatorul aspect: Ar putea oare multimea Mandelbrot sa ofere raspunsuri referitor la evolutia spatiului si timpului, inclusiv la aparitia si disparitia Universului?

Folosirea fractalilor ca si o punte intre dimensiuni poate duce la intelegerea geometriei Universului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#formare Univers, #formare primul Univers, #paradigma formare Univers , #spatiu