Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se recicleaza praful de stele

Autor: Ana Ilie
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 10:29
3562 citiri
Cum se recicleaza praful de stele

Oamenii de stiinta au dezlegat un mister care le-a pus probleme de ceva vreme: cum calatoreste praful stelelor aflate pe moarte in asa fel incat sa dea nastere unor noi planete?

Stelele precum soarele nostru expulzeaza mare parte a masei lor in ultimii ani de viata, insa pana acum nu se stia cum se indeparteaza praful solar, scrie BBC.

O echipa de astronomi de la universitati din Australia si Europa au efectuat un studiu pentru a rezolva misterul "reciclarii" prafului stelar, utilizand o tehnica ce le-a permis sa obtina o rezolutie extraordinara si sa observe particule de praf de dimensiuni incredibile - cu diametru de o milionime dintr-un metru, adica un micrometru.

Echipa a analizat trei gigante rosii, stele care si-au epuizat rezerva de hidrogen si s-au marit exponential. Gigantele rosii expulzeaza mare parte din masa lor sub forma de gaze si particule minerale, care ajung sa formeze pitice albe.

Conducatorul studiului, Barnaby Norris, de la Universitatea din Sydney, a explicat ca stelele sunt "marii reciclatori ai galaxiei", intrucat materia pe care o expulzeaza "ajunge sa formeze viitoarea generatie de stele si planete".

Pana acum, simularile aratau ca materialul expulzat are dimensiuni atat de mici incat absorb lumina din jurul lor si se incalzesc. Acum, in urma utilizarii Very Large Telescope din Chile, si aplicarii tehnicii de interferometri polarimetrica, cercetatorii au descoperit ca minusculele particule de praf sunt de fapt propulsate de lumina emisa de stele.

Norris explica: "Grauntele de praf sunt ca o multime de vele care se umfla si sunt propulsate de vant, sau, in caest caz, de lumina stelei".

"Mecanismul prin care masa este transportata departe de aceste stele este una din cele mai mari intrebari din astronomie, si de ea depinde intelegerea felului in care elementele grele sunt raspandite in intreaga galaxie", mai spune acesta.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#parf stele deplasare spatiu, #praf stele deplasare spatiu lumina, #gigantica rosie praf stelar , #spatiu