Cum sunt pacaliti romanii care cumpara stele - unicul mod oficial de a avea numele pe cer

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 07:51
73087 citiri
Cum sunt pacaliti romanii care cumpara stele - unicul mod oficial de a avea numele pe cer
Foto: scopetrader.com

O practica neobisnuita este intalnita tot mai des in randul romanilor, si anume cumpararea sau denumirea stelelor, insa aceasta "achizitie" este o pacaleala, chiar daca anumite site-uri promit recunoasterea internationala a unui astru pentru care platesti sa iti poarte numele.

Sa faci cadou o stea unei persoane dragi este un lucru frumos, insa nu trebuie sa ne asteptam ca asta sa aiba o valoare reala, sustine Andrei Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Recent, creatorul de moda Alexandru Ciucu, sotul cantaretei Alina Sorescu, i-a daruit fiicei sale o stea, postand certificatul pe Facebook. Ziare.com a vrut sa afle cum poate fi cumparata sau denumita o stea, asa ca a stat de vorba cu reprezentantul Observatorului Astronomic, care sustine ca nu se practica asa ceva la modul serios.

Fetita unei vedete din Romania a primit un cadou superb: E de nepretuit!

"Este o pacaleala!"

"In primul rand, stelele nu se cumpara de la Observator, ci de pe net, iar de pe net iti poti cumpara foarte multe chestii daca vrei, numai ca in cazul stelelor este o pacaleala. Cand ne uitam pe cer, vedem constelatii inventate acum mii de ani si stele denumite tot cam atunci, nimeni nu are dreptul sa le schimbe numele, oricine ar fi, personalitate sau nu, sa dea cinci lei sa schimbe numele unei stele.

Stele sunt in toata lumea si degeaba ii dau eu numele Vasile, daca in Japonia i se spune Ion. Deci este o pacaleala, pur si simplu oamenii cumpara o harta scoasa la imprimanta si sunt pacaliti pe fata cum ca steaua aceea ar purta numele lor.

Exista reguli in privinta denumirii obiectelor cosmice si fiecare tip de obiect are regulile lui. In privinta stelelor, nu se mai dau nume de foarte mult timp, pentru ca se folosesc nume arabe de prin anul 1000 si au valoare istorica", a lamurit Sonka.

Intrebat cum este denumita o stea in momentul in care este descoperita de oamenii de stiinta, acesta a precizat ca stele nu mai primesc acum nume, ci coduri, fiind foarte multe.

Astrele au acum coduri, nu nume

"Este greu de spus ca se descopera o noua stea, e ca si cum as spune ca se descopera un nou copac dintr-o padure. Stim ca exista multe stele si daca ai un telescop bun o sa vezi multe alte stele care nu au mai fost vazute de nimeni.

In cazul in care se fac observatii noi, stelele nu primesc nume, ci coduri de catalog. Sunt miliarde de stele, nu poti sa le dai tuturor nume. De exemplu, exista acum un catalog care contine un miliard si ceva de stele care nu au nume, ci numere: Steaua 1, Steaua 2 pana la un miliard.

Deci este o pacaleala. Eu nu inteleg de ce nu se schimba numele Soarelui. Ia ganditi-va de ce nimeni nu a cumparat Soarele. Pentru ca bate prea tare la ochi, adica pacalesti oamenii, dar nu cu chestii prea...", a subliniat omul de stiinta.

Acesta a precizat ca certificatele primite de romani sunt niste simple hartii, ele nu au stampila si nu sunt inregistrate nicaieri. Sonka a adaugat ca "acum totul este la liber" si a atras atentia asupra faptului ca toate listele oficiale de stele se pot descarca gratuit de pe Internet, de pe un site al Observatorului Astronomic din Strasbourg, si anume vizier.u-strasbg.fr.

Cat costa o stea

Intrebat ce preturi practica "vanzatorii de stele", Sonka a precizat ca astrele nu sunt scumpe, "o suta si ceva de lei, cat poti sa ceri pe o hartie scoasa la imprimanta?".

"Pot fi si mai mult, dar, ma rog, iti mai dau si alte chestii. Nu e nimic oficial, observatoarele astronomice nu vand stele niciodata. Mai sunt anumite momente cand se strang fonduri pentru ceva si poti da spre adoptie o stea, spre exemplu. Adica primesti o poza cu o stea si o ai tu in adoptie daca dai cinci euro observatorului. Foarte frumos, dar nu poti pune numele tau acelei stele", a afirmat Sonka.

Acesta a dezvaluit ca exista trei modalitati, departe de oamenii de rand in orice caz, pentru ca numele cuiva sa fie pe cer. In doua dintre acestea, posesorul nu mai poate fi in viata, iar in a treia acesta e musai sa fie un cercetator stralucit.

"Singurele modalitati de a avea numele tau pe cer este fie sa mori, fiind celebru, artist sau om de stiinta, si sa ai pe Mercur sau pe Luna ceva denumit dupa tine, fie sa fii scriitor de romane SF, sa fi scris o carte despre Marte, si dupa ce mori numele tau sa fie pe Marte, dar nu e garantat, fie sa descoperi o cometa si asta-i mai simplu, ca esti in viata. O cometa primeste numele primilor trei descoperitori independenti, care nu stiau unul de altul", a explicat Andrei Sonka.

Luna albastra, o banala luna plina. Mai bine te uiti la un perete - coordonatorul Observatorului Astronomic

Acesta a conchis spunand ca practica de a vinde stele nu este neaparat ilegala, dar depinde de ce li se promite oamenilor. El a dat exemplul site-ului cumparaostea.ro, unde se mentioneaza ca numele stelei tale va fi trimisa observatoarelor din toata lumea.

"Atunci este deja putin inselatorie, pentru ca nu se face asa ceva, nu ne intereseaza asa ceva. Unii chiar le insala increderea oamenilor, altii sunt cinstiti", a incheiat Sonka.

Printre site-uriule care vand stele se mai numara spacestarregistry.com sau cadouri.ro, iar preturile variaza intre 105 si 680 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pret cumparat stea, #cum cumperi stele, #stea numele tau, #denumire stele pacaleala, #daruire stele pacaleala, #Andrei Sonka stele, #Observator Astronomic stele , #spatiu