Sperante mari ca nu suntem singuri in Univers: Ce a gasit NASA

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:14
4984 citiri
Sperante mari ca nu suntem singuri in Univers: Ce a gasit NASA

Ca un semn incurajator ca exista viata si pe alte planete in afara pamantului, oamenii de stiinta de la NASA au descoperit urme slabe de apa in atmosfera a cinci planete indepartate.

Desi prezenta apei atmosferice a fost raportata anterior la cateva exoplanete care orbiteaza stele dincolo de sistemul solar, acesta este primul studiu care masoara in mod concludent si compara profilul si intensitatea acestor semnaturi de apa, a declarat NASA.

Cele cinci planete denumite WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b si XO-1b apartin unor stele din apropierea sistemului nostrum solar.

Raportul NASA a adaugat ca cercetarea s-a bazat pe studiul efectuat cu ajutorul telescopului Hubble. Cea mai puternica semnatura privind existenta apei o prezinta planeta WASP-17b, o planeta cu o atmosfera speciala, la fel ca si HD209458b, relateaza Times of India.

Semnaturile pentru celelalte trei planete, WASP-12b, WASP-19b si XO-1b, indica de asemenea, prezenta apei, a comunicat NASA.

"Suntem increzatori ca vom depista semnatura privind existent apei pe mai multe planete", a declarat Avi Mandell, cecetator la Goddard Space Center NASA si autorul principal al unui document publicat in Astrophysical Journal, in care sunt prezentate constatarile privind WASP-12b, WASP-17b si WASP-19b.

"Acest lucru ne va da posibilitatea sa comparam cat de multa apa este prezenta in atmosfera diferitelor tipuri de exoplanete, de exemplu, la cele mai calde fata de cele mai reci", a adaugat Mandell.

NASA a declarat ca cele cinci planete sunt masive si calde, precum Jupiter din sistemul nostru solar, dar orbiteaza foarte aproape de stelele lor gazda.

Cercetatorii au fost surprinsi de faptul ca initial toate cele cinci planete aveau semnaturi neclare privind existenta apei.

"Studiile, combinate cu observatiile preluate de pe telescopul Hubble, ne arata ca exista un numar surprinzator de mare de planete pentru care semnatura care indica urme de apa este fie atenuata sau complet absenta", a declarat Heather Knutson, co-autor al studiului si cercetator al Institutului de Tehnologie din California.

"Acest lucru sugereaza ca atmosfera vascoasa ori norii pot fi elemente comune pentru aceste planete, facand dificila captarea semnalului privind apa", a adaugat el.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...