Descoperire uimitoare, cu efecte nestiute, la mii de kilometri deasupra Terrei

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:58
6647 citiri
Descoperire uimitoare, cu efecte nestiute, la mii de kilometri deasupra Terrei
Foto: National Geographic

Oamenii de stiinta de la Institutul suedez de Fizica Spatiala au facut o descoperire uimitoare, deasupra Pamantului, la zeci de mii de kilometri de Terra. La un sfert din distanta pana la Luna exista ceva nestiut pana in prezent, o masa de particule despre care nu se cunoaste ce influenta ar putea avea asupra vremii de pe Pamant.

Nori de "plasma rece" au ajuns in partea de sus a atmosferei Pamantului, la un sfert din distanta pana la Luna, conform noilor date provenite de la satelitii europeni, informeaza National Geographic.

Pamantul genereaza plasma rece - particule incarcate, care se deplaseaza lent - la marginea spatiului, acolo unde lumina Soarelui scoate electronii din atomii de gaz, lasand doar nucleele incarcate pozitiv.

Cercetatorii au suspectat de multa vreme ca aceste particule greu detectabile ar putea influenta vremea din spatiu - cum ar fi cea din aceasta saptamana, respectiv eruptia solara si rezultatul sau, furtuna geomagnetica.

Totusi, nimeni nu poate sti ce efecte are plasma rece fara a cunoaste cat de abundenta este aceasta masa in jurul planetei noastre. "Este ca si prognoza meteo de la televizor. Este foarte complicat sa faci o previziune rezonabila fara a sti variabilele de baza", a spus Mats Andre, cercetator la Institutul suedez de Fizica Spatiala.

"Descoperirea acestei plasme reci este ca si cum am spune: O, Doamne, aici exista oceane care afecteaza vremea noastra", a declarat Andre.

Cercetatorii stiau ca o anumita plasma rece a existat in ionosfera, la aproximativ 100 de kilometri deasupra Pamantului. Dar putini au fost aceia care au cautat nori la o distanta intre 20.000 si 100.000 de kilometri de Terra.

"Este momentul sa incepem sa reactualizam modelele de vreme din spatiu, tinand cont si de plasma rece. In acest moment nu se stie nimic despre modul cum influenteaza plasma furtunile solare", a spus Andre.

Aceasta influenta "nu reprezinta un lucru minor in evolutia vremii din spatiu. Este ca si cum ai avea un elefant in camera", a completat cercetatorul suedez.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#plasma rece deasupra Pamantului, #masa plasma deasupra Pamantului, #plasma rece atmosfera Pamant , #spatiu