Descoperirea care i-a uluit pe astronomi: Cosmologia se rescrie?

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:30
4156 citiri
Descoperirea care i-a uluit pe astronomi: Cosmologia se rescrie?
Foto: huffingtonpost.com

Unele dintre cele mai luminoase obiecte din Univers devin din ce in ce mai misterioase. Astronomii au descoperit un nou tip de quasar, pe care nicio teorie din prezent nu il mentioneaza.

Quasarul reprezinta un miez galactic incredibil de luminos, alimentat de o gaura neagra de dimensiuni uriase, scrie Huffington Post. Modelele din prezent mentioneaza faptul ca un quasar trebuie sa impinga gazul din centru spre marginile galaxiei-mama.

Formatiunile misterioase din Univers

Cateva formatiuni recent descoperite, insa, desi demonstreaza un asemenea comportament, au o particularitate cu totul neasteptata. Acesti quasari imping gazul inapoi spre centrul lor, spun oamenii de stiinta.

"Materia care cade in gaurile negre nu reprezinta ceva surprinzator", spune coordonatorul studiului de specialitate, Patrick Hall, de la Universitatea York, din Marea Britanie.

"Insa ceea ce am gasit este, de fapt, misterios si nu era prezis de nicio teorie din prezent", a adaugat el. Pana acum, astronomii au descoperit 17 astfel de obiecte neobisnuite, despre care se crede ca reprezinta doar 0,01% din numarul total de quasari din Univers.

Descoperirea care poate schimba modelele existente

Lumina produsa de quasari este atat de puternica, incat poate fi vazuta cu usurinta in universul observabil, spun reprezentantii institutiei britanice. Totusi, aparitia unor asemenea quasari a generat un nou mister. Specialistii se asteptau ca gazul emis sa fie directionat spre gaura neagra, insa el este trimis departe in Univers de caldura si lumina quasarului.

Viteza cu care acest gaz se indreapta spre noi este de 20 de ori mai mare decat viteza luminii. Expertii au facut aceasta descoperire inedita cu ajutorul proiectului Sloan Digital Sky Survey (SDSS-III), care examineaza portiuni mari ale boltei ceresti.

Astronomii sustin ca descoperirea poate schimba modelele de quasari existente acum, ei planificand alte studii cu ajutorul misiunii Gemini Observatory. Rezultatele cercetarii lor au aparut in numarul din septembrie al revistei "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#nou model quasar descoperit, #quasar gaura neagra , #spatiu