Drumul spre Marte: Antarctica, locul de unde incepe cucerirea Planetei Rosii

Sambata, 11 August 2012, ora 16:45
4239 citiri
Drumul spre Marte: Antarctica, locul de unde incepe cucerirea Planetei Rosii
Foto: BBC

Planeta Marte a intrat din nou in centrul atentiei dupa ce Curiosity, roverul de 2,5 miliarde de dolari al NASA a reusit sa aterizeze cu bine pe Planeta Rosie, o realizare care ridica din nou intrebarea: cand va pune omul prima oara piciorul pe a patra planeta a sistemului solar?

La aceasta intrebare incearca sa raspunda cercetatorii, care isi doresc ca misiunea sa fie realizata in viitorul apropiat. Unul dintre acesti oameni de stiinta care incearca sa cucereasca planeta Marte este britanicul Alexander Kumar, de la statia de cercetare Concordoia, cu sediul in Antarctica, cel mai rece si singuratic loc de pe Pamant.

Acesta incearca sa inteleaga efectele izolarii extreme asupra astronautilor care pornesc in misiuni spatiale. Intr-un interviu acordat BBC, Alexander Kumar a explicat ca in mediul auster din Antarctica conditiile de viata sunt asemanatoare cu cele de pe oricare alta planeta, inclusiv Marte.

Baza Concordia pentru Alexander Kumar este a doua sa casa, pentru ca 10 din 12 luni si le petrece aici, studiind efectele unui loc izolat. Studiile sale vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cat de mult pot fi testati astronautii din punct de vedere fizic si psihic pentru a face fata unor locuri straine si pustii. Alaturi de alti 13 cercetatori, Kumar a fost instruit sa traiasca intr-un mediu rece, unde temperaturile minime ajung sub -99.9 grade Celsius.

Omul va pasi pe Marte in timpul generatiei noastre - Astronomul Regal

"Ma aflu in inima Antarcticii, un loc pe care-mi place sa-l numesc 'Planeta Alba'. Este cel mai rece si intunecat loc de pe planeta. Temperatura de afara a scazut sub -99.9 grade Celsius. Tot timpul bate un vant rece, ferestrele au inghetat si sunt acoperite de gheata. Afara este intuneric, asa cum a fost de trei luni incoace. Ne aflam la o altitudine de 3.800 metri deasupra marii, ceea ce face ca aerul sa fie foarte greu de respirat. Suntem singuri, izolati si trebuie sa stam aici pana in noiembrie. Am sosit aici in luna februarie".

Alexander Kumar spune ca desi exista diferente semnificative de gravitatie si presiune atmosferica, temperaturile foarte scazute din Antarctica sunt la fel ca pe Marte.

Exploraorii trebuie sa fie tot timpul pregatiti pentru imprevizibil si bine dotati. Pentru ca sederea lor sa nu devina plictisitoare si pentru ca ei sa nu-si piarda interesul si abilitatile mentale, cei 13 cercetatori, alaturi de Kumar fac zilnic exercitii, relationeaza, asculta muzica, citesc, tin legatura cu cei de la baza NASA si stau tot timpul conectati la Internet pentru a fi informati cu ceea ce se intampla peste ocean.

Problemele fizice, greu de impiedicat intr-un mediu ostil

Cosmonautii isi pot pierde usor abilitatile fizice. De aceea ei trebuie sa aiba un caracter puternic, o minte relaxata dar sanatoasa si un temperament echilibrat. La fel ca pe Marte, in Antarctica exista momente cand exploratorii au probleme cu somnul, la nivelul aparatului cardiovascular, stresul psihic cronic duce la aparitia unor tulburari psihosomatice, iar din cauza lipsei de expunere la soare se reduce semnificativ lipsa vitaminei D din organism.

Intrebat daca dupa tot acest timp petrecut in Antarctica poate sa spuna cum ar arata echipajul ideal pentru o misiune pe Marte, Alexander Kumar a raspuns: "Este greu sa dai un raspuns exact. Cred ca echipajul ar trebui sa fie format din oameni foarte bine pregatiti, care sa stea bine atat cu fizicul, cat si cu psihicul. Ar trebui sa aiba abilitati bune si sa stie ca pot contribui la misiune fara sa creeze probleme pe parcurs".

"Toti cei interesati de astfel de misiuni trebuie sa aiba o curiozitate si un entuziasm aparte pentru a raspunde la intrebarea: suntem singuri in univers?", a mai adaugat cercetatorul britanic.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#cercetatori cucerire Marte, #Antarctica studiu Marte, #astronauti planeta Marte, #Antarctica studiu cercetatori Marte , #spatiu