Energia intunecata domina Universul. Va inghiti planetele?

Sambata, 21 Mai 2011, ora 20:53
4813 citiri
Energia intunecata domina Universul. Va inghiti planetele?
Foto: discovery

Oamenii de stiinta au descoperit ca energia intunecata stapaneste Universul, constituind 72% din Cosmos, iar planetele, stelele si galaxiile ocupa doar o mica parte, de 4%.

Noile rezultate ale observatiilor, provenite de la telescopul spatial Galaxy Evolution Explorer al NASA si de la telescopul de pe muntele Siding Spring din Australia, confirma faptul ca energia intunecata reprezinta o forta uniforma, care domina in prezent Universul, mai mult decat efectele gravitatiei, informeaza TheDailyGalaxy.

Observatiile au reiesit din masuratorile atente ale distantelor dintre perechile de galaxii. Folosind telescopul din Australia, 26 de astronomi (de la 14 institute de cercetari diferite) au contribuit la realizarea cartografierii distributiei galaxiilor, avand un volum fara precedent al Universului.

Studiul, care a inclus mai mult de 200.000 de galaxii, a durat patru ani si a avut ca scop masurarea proprietatilor "energiei intunecate", un concept stabilit pentru prima data de Einstein, in teoria relativitatii.

Energia intunecata este numele dat de astronomi, la sfarsitul anilor '90, unei cauze necunoscute, care produce accelerarea expansiunii Universului. Acest fenomen misterios, care sfideaza gravitatia, reprezinta 72% din Univers, restul de 24% constituind materia intunecata, iar 4% este compus din planete, stele si galaxii.

"Descoperirea acestei accelerari a fost un soc enorm, deoarece acest fenomen a insemnat ceva contrar tuturor teoriilor pe care le stiam despre gravitatie", a spus cercetatorul Tamara Davis, de la Universitatea din Queensland.

Confirmarea existentei unui factor anti-gravitational este un pas inainte important pentru intelegerea Universului, conform spuselor profesorului Couch Warrick, director al Centrului de Astrofizica.

"Desi pentru fizica exacta, explicarea energiei intunecate ramane inca un mister, existenta acestei energii intunecate a facut ca astronomii sa avanseze in intelegerea Universului, privind originea, evolutia si soarta acestuia", a adaugat Warrick.

Citește și:
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni, 27 martie, în legătură cu creșterea euroscepticismului din țara noastră. ”Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun...
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind...
#descoperire energia intunecata univers, #materia intunecata univers, #teoria relativitatii Einstein , #spatiu
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Viteza luminii si curgerea timpului sunt constante numai in modelele 3D al Universului; stelele, planetele si asteroizii sunt niste "gauri negre" mai diluate, care concentreaza materia captiva cu ajutorul gravitatiei