Exista peste tot in Univers, dar acum e posibil sa se fi descoperit dovada

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 09:49
6113 citiri
Exista peste tot in Univers, dar acum e posibil sa se fi descoperit dovada
Foto: Daily Mail

Una dintre cele mai mari enigme ale Universului si ale fizicii moderne o reprezinta prezenta materiei negre. Oamenii de stiinta britanici sustin ca au descoperit dovada existentei acesteia.

Astronomii au descoperit o particula despre care se crede ca alcatuieste materia intunecata si care provine din nucleul stelar, potrivit Daily Mail.

Particulele descoperite se deplaseaza de la Soare spre Pamant, acest lucru indicand faptul ca materia intunecata ar fi produsa in miezul unor stele, precum astrul nostru.

Descoperirea a fost facuta de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, care au folosit telescopul spatial XMM-Newton pentru observarea particulelor.

Oamenii de stiinta au identificat "o amprenta" in sistemul solar. Ceea ce ei au observat era o sursa ciudata de raze X in campul magnetic al Pamantului. Dupa ce au exclus orice posibilitate, cum ar fi alte stele sau galaxii, a mai ramas o singura pista de urmat - aceea ca semnalul era rezultatul axionilor convertiti in fotoni pe masura ce se loveau de campul magnetic al Pamantului.

Axionii sunt particule elementare, acceptate in teorie, despre care se crede ca alcatuiesc, cel putin partial, materia neagra. Existenta materiei negre a fost teoretizata in urma observarii efectului ei gravitational asupra stelelor si galaxiilor.

Se crede ca materia intunecata reprezinta aproximativ 85% din toata materia din Univers si ii ofera cosmosului structura sa. Insa toate acestea au fost pana acum doar teorii. Daca rezultatul descoperirii este confirmat, atunci ar fi prima detectare directa realizata vreodata a materiei intunecate.

Cercetarea in urma careia s-a facut descoperirea a fost condusa de profesorul George Fraser, care a murit, insa, in luna martie a acestui an.

In teza realizata in urma cercetarilor acesta explica: "Pare plauzibil ca axionii sa fie intr-adevar produsi in miezul Soarelui si sa se converteasca in raze X la contactul cu campul magnetic al Pamantului".

Presedintele Societatii Regale de Astronomie din Marea Britanie, profesorul Martin Barstow, a declarat ca aceasta descoperire ar putea avea un "impact fundamental asupra teoriilor noastre despre Univers".

El a precizat, insa, ca momentan este vorba doar despre rezultate preliminarii si ca va fi nevoie de cercetari in continuare pentru obtinerea unei confirmari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#descoperire materia intunecata Univers, #detectare premiera marteria intunecata, #descoperire mister Universului, #materia intunecata observata direct , #spatiu