Explozia unui meteorit provoaca dezbateri aprinse in lumea stiintifica

Joi, 21 Iulie 2011, ora 17:09
5169 citiri
Explozia unui meteorit provoaca dezbateri aprinse in lumea stiintifica

Explozia unui meteorit a fost inregistrata in data de 19 iulie 2011, la ora 5:20 dimineata, in zona dintre Rennes si Brest Nantes, Franta. Martorii spun ca au vazut o lumina alba, stralucitoare, urmata de o minge de foc portocalie si de o explozie puternica, dupa cateva minute.

In ultimele 24 de ore au circulat pe Internet tot felul de marturii ale oamenilor care au vazut fenomenul, scrie Futura Sciences.

Potrivit declaratiilor unor martori, acestia au fost treziti de un "sunet hodorogit", multi amintindu-si ca au vazut lumina stralucitoare si "mingea de foc de culoare portocalie", iar apoi, la o distanta de cateva minute, o explozie puternica.

Dupa eliminarea ipotezelor conform carora oamenii din zona au fost martorii unui accident de avion sau ai exploziei unui OZN, specialistii francezi incep a lua in considerare ideea ca a fost vorba de explozia unui meteorit in atmosfera.

In ultimii ani au mai fost inregistrate astfel de fenomene pe Terra, cum ar fi in 25 ianuarie 2008 si 16 martie 2010. La data de 21 noiembrie 2009, explozia unui meteorit a fost chiar filmata in Africa de Sud.

Marturiile valoroase pentru specialisti sunt cele care vor putea furniza informatii precise referitor la directia fenomenului observat si inaltimea estimativa la care s-a produs.

Aceste date sunt indispensabile pentru a determina prin triangulatie pozitia si altitudinea la care s-a aflat meteoritul inainte de dezintegrare.

Explozia misterioasa a fost vazuta si pe cerul din Marea Britanie, precizeaza Maxisciences.

Astronomii de la Rennes considera ca ar fi vorba de un meteorit care a explodat la 70-90 de km altitudine.

Priscilla Avraam, de la Planetariul si Centrul de Stiinte Spatiale din Rennes, a declarat ca nu se poate vorbi decat de presupuneri, cu toate ca fenomenul a fost observat si de unul dintre angajati, care considera ca acesta s-a produs la o altitudine de 50 de km.

Multi curiosi, dar si specialisti asteapta verdictul din Marea Britanie. Francezii spera ca unii dintre martorii evenimentului au filmat sau fotografiat fenomenul misterios.

Dimensiuni reduse

Xavier Passot, directorul GEIPAN, departament de studiu al fenomenelor aerospatiale neidentificate, considera ca ar fi vorba de un corp cu dimensiuni de aproximativ 10 cm si o masa de cel mult 100 de grame.

Ramane totusi problema exploziei si a detonarii propriu-zise. Cand un meteorit intra in atmosfera, viteza sa este mult mai mare decat a sunetului, apoi aceasta scade brusc, generand o unda de soc.

Jeremie Vaubaillon, specialist in meteoriti la Institutul IMCCE, explica faptul ca rar putem asista la o explozie si o unda de soc puternice, declaratia sa venind in contradictie cu cele ale martorilor, care au precizat ca au fost treziti si au vazut cum zidurile locuintelor vibreaza.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#explozie meteorit, #meteorit cazut, #meteorit franta, #imagini meteorit franta , #spatiu
Comentarii
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
...francezii scriu si sunt preocupati de eveniment, englezii tac...