Ziare.com

Fara resurse, omenirea se va bate pe Luna - apar avocatii spatiali?

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 10:51

   

Fara resurse, omenirea se va bate pe Luna - apar avocatii spatiali?
In viitor, ar putea incepe exploatarea Lunii pentru resursele ei, dar problema este aceea ca nu se stie carei tari vor apartine ele.

Tratatul care reglementeaza astfel de actiuni in spatiu (The Outer Space Treaty) dateaza din anul 1967. El permite extractia de resurse de pe Luna, inclusiv apa, dar nu atribuie niciunei tari puterea asupra lor, informeaza revista Popular Science.

NASA a confirmat prezenta apei din abundenta. Au aparut imediat si planurile oamenilor de stiinta referitoare la exploatarea ei in viitor, fie pentru folosirea de catre coloniile trimise acolo, fie drept combustibil pentru diverse misiuni. Deocamdata, chinezii par foarte determinati sa extraga pretiosul Helium-3 de pe Luna.

Expertii afirma ca este extrem de greu sa se atribuie unei tari dreptul asupra resurselor de pe Luna. Este nevoie de intelegeri internationale care sa reglementeze aceasta problema, caci, altfel, ar putea aparea chiar conflicte armate. Poate ca, intr-o buna zi, vor aparea si avocatii "spatiali" care sa apare partile in litigii "selenare".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1690 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Explorare versus competitie

Omul, de cand se stie, in loc să aibă o atitudine de explorare in beneficiul umanitătii, se află intr-o permanentă competitie!
Unde va ajunge omul, păstrandu-si la infint instinctul animalic de speculare a oportunitătilor in propriul avantaj, fără a tine cont de consecinte?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor