Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fenomen cosmic nemaivazut: Nasterea dramatica a unei stele (Video)

Joi, 22 August 2013, ora 10:25
4299 citiri
Fenomen cosmic nemaivazut: Nasterea dramatica a unei stele (Video)
Foto: Space

Uriasul telescop radio ALMA din Chile a capturat imagini uluitoare ale nasterii unei stele care s-a format la o distanta de 1.400 de ani-lumina de Pamant. Materialul declansat la formarea noii stele a avut o viteza incredibila de 144.000 de kilometri pe ora.

Obiectul luminos generat de nasterea noii stele reprezinta ceea ce oamenii de stiinta numesc un obiect Herbig-Haro, potrivit Space.

Aceste imagini noi, detaliate, au aratat cum materialul a creat un jet care avea viteza de aproximativ 40 de kilometri pe secunda, care este de aproape patru ori mai mare decat oricare alta observata anterior, conform oamenilor de stiinta.

Aceasta descoperire ar putea ajuta cercetatorii sa inteleaga procesele complexe care apar in timpul nasterii unei stele.

"Soarele este o stea, asa ca daca vrem sa intelegem modul in care a fost creat sistemul nostru solar, avem nevoie sa intelegem cum se formeaza stelele", a spus Hector Arce, autorul principal al studiului care a fost publicat in Revista de Astrofizica.

Noua imagine al unui obiect Herbig-Haro capturata de catre telescopul ALMA releva doua jeturi de material care sunt aruncate departe de noua stea, iar unul dintre ele nu a mai fost detectat niciodata pana acum.

Pentru a captura aceste imagini uluitoare a fost nevoie de cinci ore de observatii ale instrumentelor telescopului ALMA. Fotografiile anterioare realizate de alte telescoape nu au putut surprinde al doilea jet (portocaliu si verde), datorita prafului din jurul stelei.

"Sensibilitatea telescopului ALMA permite detectarea unor caracteristici nemaivazute pana acum", a spus Arce.

Telescopul radio ALMA din Chile cuprinde 66 de telescoape radio individuale, care formeaza impreuna unul dintre cele mai puternice telescoape construite vreodata pe Pamant. Fiecare antena a unui telescop individual are un diametru de 12 metri si poate cantari 115 tone.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#nastere stea noua video, #imagini nastere stea, #imagini video nastere stea, #fenomen cosmic formare stele , #spatiu