Fenomene ciudate care se petrec in sistemul nostru solar

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 07:12
11325 citiri
Fenomene ciudate care se petrec in sistemul nostru solar
Foto: Listverse

Fara indoiala, la scoala am invatat lucruri interesante despre sistemul solar, descoperite poate cu sute de ani in urma. Insa in ultimii ani, astronomia a facut dezvaluiri neobisnuite, fenomene la care nu am fi visat niciodata despre sistemul solar.

Printre acestea mentionam haloul de materie intunecata care invaluie Pamantul sau faptul ca exista o multitudine de gauri negre in spatiul cosmic, potrivit Listverse.

Va prezentam cateva dintre fenomenele mai putin obisnuite care se produc in interiorul sistemului solar.

Ploaia de diamante de pe Neptun si Uranus

Pe baza informatiilor culese de catre oamenii de stiinta cu privire la inclinatiile ciudate si concentratiei mari de carbon, astronomii considera ca planetele Neptun si Uranus au oceane imense de carbon lichid, cu uriase aisberguri de diamante care plutesc la suprafata. Mici bucati de diamante ar putea cadea pe aceste planete, precum ploaia de pe Pamant.

Pamantul este invaluit de un halou de materie intunecata

Materia intunecata reprezinta unul dintre cele mai profunde mistere ale cosmologiei moderne. Astronomii stiu ca ne lipseste cheia pentru descifrarea proprietatilor acesteia. Insa este cunoscut faptul ca materia intunecata reprezinta o mare parte din masa totala a Universului.

Se stie ca materia intunecata actioneaza ca o ancora care mentine galaxiile si sistemele solare, fara a exista riscul prabusirii lor. O observatie facuta in spatiu si numita anomalie de zbor s-a constatat la navele si satelitii pamantesti care isi schimba in mod inexplicabil vitezele pe orbite, atunci cand calatoresc spre sau de pe Pamant. Teoria despre aceasta discrepanta arata ca Pamantul insusi este invaluit de un halou imens de materie intunecata.

Sistemul solar are o coada

Acum o luna, NASA a dezvaluit faptul ca una dintre misiunile sale a aratat ca sistemul nostru solar are o coada, ce pare similara cu un trifoi cu patru foi. Coada, numita heliotail, este compusa din particule neutre, care nu pot fi vazute prin mijloace traditionale.

Sunt necesare instrumente specializate pentru a determina o astfel de imagine. Aceasta coada a sistemului solar are o lungime de 13 miliarde de kilometri.

Campul magnetic al Soarelui se inverseaza

Soarele este in prezent destul de predictibil. El trece printr-un ciclu de 11 ani, in care ajunge intr-un maximum de activitate solara, ce culmineaza cu inversarea campului sau magnetic. Potrivit NASA, toate semnele indica faptul ca acest eveniment va avea loc in curand, probabil in urmatoarele cateva luni.

Suntem inconjurati de gauri negre

Gaurile negre sunt de mai multe feluri. Unele sunt gaurile negre de masa stelara, cel mai frecvent tip, care se formeaza atunci cand stelele masive se prabusesc. Acest fenomen se petrece atunci cand o stea nu mai are hidrogen necesar fuziunii nucleare.

Un al tip de gaura neagra, numit gaura neagra micro, ar putea bombarda Pamantul in mod constant. Aceste mici singularitati, asemenea unor atomi, pot fi teoretic produse in acceleratoarele de particule. Acestea nu constituie un pericol pentru Pamant.

Tipuri de viata neobisnuita ar putea exista pe gigantii de gaz

Un experiment realizat la inceputul anilor '50, cunoscut sub numele Miller-Urey, a demonstrat ca putem genera compusi organici, o conditie prealabila vietii. Avand in vedere aceste informatii si faptul ca Jupiter indeplineste o serie de cerinte, este posibil ca un gigant de gaz sa incurajeze viata.

Unii cercetatori au aratat ca anumite forme de viata pe baza de amoniac ar putea prospera in norii din atmosfera unor astfel de planete. Carl Sagan a sustinut aceasta idee si nu se exclude posibilitatea existentei unor forme extreme de viata.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#fenomene cosmice ciudate, #fenomene ciudate sistem solar, #mister materia intunecata Univers, #halou materie intunecata Pamant, #inversare camp magnetic Soare , #spatiu