Fotografia anului 2018: In spatiu

Luni, 31 Decembrie 2018, ora 15:00
7779 citiri
Fotografia anului 2018: In spatiu
Foto: Arhiva Pixabay

Anul 2018 a fost incarcat de evenimente in toata lumea. Doar ca, din ce in ce mai mult, aici incepem sa includem si spatiul din afara planetei noastre.

Astfel, daca personaje precum Donald Trump, Kim Jong Un sau Mark Zuckerberg au fost in atentia tuturor si au aparut in fotografii ce vor ramane in istorie, am avut parte in acest an si de o nunta regala urmarita in intreaga lume, dar si de reusite spatiale de-a dreptul.

Cateva fotografii demne de remarcat

De exemplu, in luna iunie, a avut loc intalnirea istorica dintre Trump si Kim Jong Un, iar imaginea cu ei doi dandu-si mana ramane o borna istorica. Asa cum este si intalnirea amicala dintre Kim Jong Un si presedintele sud-coreean Moon Jae In, din luna iunie.

Dar Trump poate fi si imaginea unui copil incapatanat, asa cum a aratat cu cateva zile inainte de intalnirea cu Kim Jong Un, atunci cand, la un summit G7, a fost fotografiat asezat pe scaun, cu bratele incrucisate, inconjurat de ceilalti lideri ai tarilor membre, toti stand in picioare si asteptand parca ceva de la el, printre care se pot distinge liderul german Angela Merkel, cel francez Emmanuel Macron, cel britanic Theresa May si cel japonez Shinzo Abe. Presa care il critica frecvent pe Trump, precum CNN, nu a ratat ocazia sa il "intepe" pe liderul de la Casa Alba.

Nu in ultimul rand, seful Facebook, Mark Zuckerberg, a trebuit sa dea explicatii in Congresul SUA in scandalul Cambridge Analytica, astfel ca a fost surprins intr-o rara ipostaza, iar intr-o sambata de mai, printul Harry s-a casatorit cu Meghan Markle, momentul fiind desigur imortalizat de multi.

Doua fotografii ale anului, niciuna de pe Pamant

Acum, ca am stabilit care au fost imaginile remarcabile si personalitatile ce au stat, la propriu, in centrul lor, sa vedem care a fost fotografia anului. Am ales doua pentru acest titlu - una din spatiu, de langa Pamant, si cealalta direct de pe Marte. Ambele au facut istorie la inceputul anului si nu au fost facute de mana omeneasca, cel putin nu direct.

Mai intai, in luna ianuarie, Roverul Curiosity si-a facut un selfie pe Muntele Sharp de pe Marte. E drept ca nu este primul selfie de pe Planeta Rosie - de exemplu, si-a mai facut unul si in vara lui 2015, dar si unul in 2014.

Roverul autonom Curiosity cantareste o tona si a asolizat in interiorul uriasului crater martian Gale in august 2012. Scopul misiunii sale este de a afla daca Planeta Rosie ar fi putut sustine vreodata viata microbiana.

Foto: NASA

Apoi, in luna februarie, Masina Tesla Roadster care i-a apartinut lui Elon Musk si manechinul pe post de sofer numit "Starman" au fost trimisi in spatiu, la bordul rachetei Falcon Heavy. Desi initial tinta miliardarului era planeta Marte, in cele din urma masina a intrat pe o orbita eliptica in jurul Soarelui care o va duce spre centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter.

Foto: captura video Youtube

In urma cu doua luni, SpaceX anunta ca Tesla Roadster a trecut de planeta Marte si ca "urmatoarea oprire e restaurantul de la capatul Universului". SpaceX este fondata tot de Musk. In ce priveste Tesla, mai trebuie spus ca Forbes a plasat-o pe locul 4 al celor mai inovatoare companii.

Iata si fotografiile anilor trecuti:

Fotografia anului 2017: Protestele

Fotografia anului 2016: Zambetul

Fotografia anului 2015: Copilul

Fotografia anului 2014: Bucuria

Fotografia anului 2013: Speranta

Fotografia anului 2012: Imbratisarea

Fotografia anului 2011: Sarutul

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#fotografia anului 2018, #imaginea anului 2018, #poza anului 2018, #Tesla masina spatiu, #rover Curiosity Marte , #spatiu