Ziare.com

Fotografia zilei: Spectaculoasa furtuna de comete

Marti, 24 Iulie 2012, ora 19:29

   

Fotografia zilei: Spectaculoasa furtuna de comete
Eta Corvi este o stea aflata in apropierea soarelui nostru. Furtuna de comete a fost detectata cu infrarosii de catre telescopul spatial Spitzer, care aduce pentru prima oara in istoria spatiului cosmic dovada existentei unei astfel de furtuni in jurul unei stele.

Potrivit informatiilor culese de detectoarele cu infrarosii ale lui Spitzer, cometele au fost sfasiate si facute franjuri dupa coliziunea cu corpul stancos.

Imaginea infatiseaza o cometa giganta zdrobindu-se de un corp solid din sistemul planetar al Etei Corvi si aruncand in spatiu trombe de ghiata si praf cosmic cu un ridicat continut de carbon, in timp ce bombardeaza suprafata planetei cu apa si substante organice, informeaza NASA

Fulgerul rosu stralucitor al detectoarelor captureaza momentul impactului cometei cu planeta. Steaua alb-galbuie Eta Corvi se afla in partea stanga a imaginii.

Un adevarat flux de comete se indreapta spre ea. Telescopul Spitzer a identificat amprente spectrale de apa inghetata, materie organica si pietre in jurul stelei Eta Corvi: acestea sunt "ingredientele" din care sunt alcatuite cometele.

Eta Corvi are varsta potrivita - aprox un milliard de ani - pentru a experimenta un astfel de bombardament cu comete, foarte asemanator dealtfel cu ceea ce se pare ca s-a intamplat si in sistemul nostru solar atunci cand avea o varsta cuprinsa intre 600 si 800 de milioane de ani - fenomen cunoscut de astronomi sub numele de "ultimul bombardament greu".

Savantii sunt de parere ca acest bombardament al cometelor a fost atras in sistemul nostru solar de catre migrarea planetelor exterioare (cele aflate dincolo de centura de asteroizi).

Furtuna de comete din indepartata istorie a sistemului nostru solar ar fi produs "cicatricele" de pe Luna si este posibil sa fi adus pe Pamant apa si substantele organice care au facut posibila viata.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2277 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor