Fotografii spectaculoase obtinute cu telescopul spatial Hubble - partea I (Galerie foto)

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 11:26
6427 citiri
Fotografii spectaculoase obtinute cu telescopul spatial Hubble - partea I (Galerie foto)
foto Big Picture

De doua decenii, telescopul spatial Hubble transmite pe Pamant observatiile sale din Cosmos, in baza carora expertii au elaborat deja numeroase cercetari si spera sa patrunda adanc in misterele spatiu infinit.

Pentru nespecialisti, imaginile sunt insa atat de spectaculoase, incat merita sa fie vazute chiar daca nu oricine poate face cercetari. Insasi imaginile isi au misterele lor - noteaza Big Picture.

Cunoscuta sub numele de NGC 5194, galaxia cu aspect de melc se pare ca a fost prima nebuloasa spirala descoperita cu mijloace terestre. Se afla in apropierea galaxiei satelit NGC 5195 (stanga). "Apropierea" se masoara in aproximativ 31 de milioane de ani-lumina.

Galaxia spirala M33 cunoscuta mai frecvent ca galaxia Triangulum, dupa numele constelatiei in care se afla, este de 4 ori mai mica decat Calea Lactee, unde ne aflam noi. Asa cum se vede, este un mic "arhipelag" de galaxii, ceea ce le face viizibile chiar si cu un binoclu bun.

Galaxia Andromeda este cea mai aproape de Calea Lactee unde ne aflam noi. Probabil ca aceste doua galaxii seamana ca forma si domina grupul local galactic.

Nebuloasa Laguna este o varietate de obiecte cosmice. Culorie si geometria in care sunt asezate fascineaza. Vizualizarea devine confuza datorita emisiilor de hidrogen, in timp ce fibrele negre apar din absorbtia luminii de catre straturi groase de praf

Nebuloasa Ochiul Pisicii (NGC 6543) - este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene de pe cer. Pe necunoscator, il impresioneaza simetria formelor geometrice, iar pe specialisti dimensiunea: are un diametru de trei ani lumina.

"Micuta" constelatie Chameleon uimeste prin structura ei, care pare constituita din praf, nebuloase si stele mici. Imprastiate pe un camp vast, toate acestea lasa impresia unei nebuloase albastre.

Alti nori de praf cosmic, slab luminat de razele reflectate ale stelelor. Ei se ascund langa un alt complex, norii Cepheus Halo, la 1.200 de ani lumina departare de noi. Totusi, nebuloasa SH2-136, din apropiere (e vorba de doi ani-lumina), este vizibila de pe pamant in lumina infrarosie.

Nebuloasele Horsehead si Orion stralucesc separat pe cer. Distanta dintre ele este de 1.500 ani-lumina. Pana acum considerate ca formatiuni gemene, astazi sunt tratate ca neavand nicio legatura una cu alta.

Spectaculosul paienjenis este mizeria ramasa dupa explozia unei stele. Explozia a fost observata in anul 1054. Filamentele din ramasitele ei nu au putut fi explicate. In centru, s-a identificat un pulsar cu masa cat cea a Soarelui nostru si dimensiunea cat a unui oras mic, de pe Terra.

Intrucat splendorile spectacolului ceresc nu se pot limita la cele cateva imagini de mai sus, ne-am propus sa continuam si in editia de luni. Nu uitati sa urmariti, doar pe Ziare.com.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...