Furtuna de comete in Eta Corvi - istoria in oglinda a propriului nostru sistem solar

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:15
1818 citiri
Furtuna de comete in Eta Corvi - istoria in oglinda a propriului nostru sistem solar
FOTO: NASA

Furtuna de comete care are loc in prezent pe stralucitoarea stea Eta Corvi s-a petrecut candva si in trecutul indepartat al sistemului nostru solar.

Telescopul Spitzer al NASA a observat cu ajutorul infrarosiilor o adevarata ploaie torentiala de comete si corpuri ceresti inghetate in Eta Covi - un sistem solar strain, aflat in relativa apropiere de noi.

Un fenomen foarte asemanator pare sa fi avut loc si in sistemul nostru solar, dar in urma cu cateva miliarde de ani, in perioada denumita de astronomi "bombardamentul greu", care pare sa fi adus apa si alte ingrediente ale vietii pe Pamant. Pe atunci, cometele azvarlite in afara sistemului solar au agresat planetele interioare, au zguduit Luna noastra, lasand cicatrice profunde pe suprafata ei, si au produs cantitati uriase de praf, informeaza NASA.

Acum Spitzer a detectat o centura de praf in jurul unei stele foarte stralucitoare de pe cerul nordic, numita Eta Corvi, al carei aspect este asemenator cu resturile ramase in urma distrugetii unei comete gigantice. Praful se afla destul de aproape de Eta Corvi, unde ar putea exista lumi similare cu a noastra, ceea ce sugereaza ca a avut loc o coliziune intre o planeta si una sau mai multe comete.

Sistemul solar Eta Corvi are o varsta de aproximativ un miliard de ani, considerata de astronomi varsta potrivita pentru producerea unei astfel de furtuni.

"Suntem de parere ca avem acum dovezi directe cu privire la fenomenul de "bombardament greu" care are loc in prezent in acest "tanar" sistem solar invecinat, eveniment prin care a trecut si sistemul nostru solar cand avea aceasta varsta" a declarat Carey Lisse, cercetator principal al Laboratorului de Fizica Aplicata de la Universitatea Johns Hopkins, din Laurel, Maryland, si autor coordonator al comunicarii stiintifice care prezinta in detaliu noile descoperiri si urmeaza sa fie publicat in Astrophysical Journal.

Cu ajutorul detectoarelor cu infrarosu ale lui Spitzer, astronomii au analizat lumina care provine din praful care inconjoara Eta Corvi observand anumite "amprente"chimice precum apa, elemente organice si roci, ce par sa provina de la o cometa gigantica.

"Semnatura" de lumina emisa de praful din jurul lui Eta Corvi seamana foarte bine cu cea degajata de meteoritul Almahata Sitta, ale carui fragmente s-au prabusit pe Pamant, in Sudan, in 2008. Asemanarile dintre meteorit si corpul ceresc distrus in Eta Corvi sunt dovezi ca ele au luat nastere in acelasi mod, desi fiecare in alt sistem solar.

Un al doilea inel mult mai masiv de aer rece se afla in capatul indepartat al lui Eta Corvi si pare sa fie un rezervor perfect de comete. Acest inel stralucitor seamana la randul lui cu o zona din sistemul nostru solar, cunoscuta sub numele de Centura Kuiper, unde zabovesc resturi de gheata si roca inca de la formarea plaentei.

Noile date obtinute de Spitzer par sa confirme ca si meteoritul Almahata Sitta ar fi provenit tot de acolo. Centura Kuiper este gazda unui imens numar de corpuri ceresti inghetate, denumite generic de astronomi "obiectele din Centura Kuiper."

Savantii sunt de parere ca in urma cu 4 miliarde de ani, cam dupa 600 de milioane de ani de la formarea sistemului nostru solar, Centura Kuiper a fost deranjata de o migrare a giganticelor planete gazoase Jupiter si Saturn, care a perturbat echilibrul gravitational al sistemului solar, imprastiind majoritatea corpurilor ceresti inghetate din Centura Kuiper si azvarlindu-le in spatiul interstelar, ingrosand astfel stratul de praf rece din Centura. Dar unele dintre acestea au luat-o pe "alte carari" traversand orbitele planetelor interioare.

Bombardamentul cometelor a durat pana acum 3.8 miliarde de ani. Dupa impactul cometeleor cu fata Lunii vizibila de pe Pamant, magma s-a infiltrat in crusta lunara si apoi s-a racit formand "mari" intunecate si intruchipand asa numitului "om din luna", care se poate vedea cu ochiul liber de pe Terra.

O parte dintre comete au lovit atunci Pamantul, altele s-au incinerat in atmosfera, depozitand astfel apa si carbonul pe planeta noastra. Este posibil ca aceasta perioada de impact sa fi favorizat aparitia vietii furnizand ingredientele sale cruciale.

"Iata de ce este atat de important sa studiem in detaliu sistemul solar Eta Corvi, pentru ca putem afla mai mult despre impactul cu ploaia de comete si cu alte obiecte ceresti care ar fi putut fi sursa vietii pe Terra" , a mai adaugat Lisse.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sistemul solar Eta Corvi, #Furtuna de comete Eta Corvi , #spatiu