Furtuna solara din 2012, sfarsitul civilizatiei?

Luni, 01 August 2011, ora 16:43
8320 citiri
Furtuna solara din 2012, sfarsitul civilizatiei?

In 2012, un eveniment major produs de Soare ar putea pune capat civilizatiei umane. El s-a mai produs si in trecut, iar impactul a fost foarte puternic. Tehnologia noastra se poate dovedi acum punctul slab.

La fel s-a intamplat si la 1 septembrie 1859, cand astronomul Richard Carrington a zarit o explozie solara incredibila cu ajutorul telescopului sau. Dupa scurt timp, cerul planetei noastre s-a colorat in aurore multicolore. In zonele in care era intuneric, noaptea devenise luminoasa, scrie Sott.

Atunci s-a produs o cadere in masa a comunicatiilor prin telegraf. Daca o asemenea explozie solara s-ar produce si azi, civilizatia noastra ar intra intr-o criza fara precedent. Suntem atat de dependenti de tehnologie, incat taierea oricarui astfel de mijloc de comunicare sau afectarea retelei de energiei electrica se poate dovedi factorul decisiv.

Ce putem face

O furtuna solara puternica poate cauza de 20 de ori mai multe pagube decat a facut uraganul Katrina in SUA. Am putea scapa cu pagube mai mici daca am putea prezice astfel de furtuni solare cu mai multa precizie.

Anul 2012 a devenit sinonim cu Apocalipsa. Pana acum, calendarul civilizatiei Maya fusese invocat pentru a afirma ca anul viitor va aduce sfarsitul lumii. Acum se discuta mai mult despre rolul fatal al Soarelui.

Suntem mai expusi decat in trecut

Este clar ca planeta noastra nu va suferi o extinctie cauzata de eruptiile vulcanice sau cutremure, sustin specialistii. Ea se poate petrece din cauza impactului unei comete sau al unui asteroid. Sau din cauza producerii unei furtuni solare precum cea inregistrata in anul 1859.

Evenimente solare de intensitate mare s-au mai produs in anii 1972 si 1989. Cel din 1972 i-a determinat pe operatorii americani din domeniul energiei electrice sa modifice structura de transport a energiei. In 1989, furtunile geomagnetice au provocat o pana de curent de 9 ore in care au fost tinuti 6 milioane de canadieni.

In decembrie 2005, razele X provenite de la o furtuna solara au intrerupt comunicatiile GPS timp de 10 minute. Nu este mult, insa ne putem gandi la modul in care este afectat un avion ghidat de acest sistem.

Tehnologia, cea care ne ajuta atat de mult acum, se poate intoarce impotriva noastra. Astrofizicianul Michio Kaku este de parere ca urmarea unei furtuni solare ar fi si lipsa hranei pe Terra, ducand la conflicte majore intre oameni. Ea ne-ar intoarce cu cateva sute de ani in urma.

Citeste si:
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...
Dominic Fritz, acuzat de fostul primar, Nicolae Robu: ”Minciunile ating deja cote patologice. Voi prezenta documente”
Dominic Fritz, acuzat de fostul primar, Nicolae Robu: ”Minciunile ating deja cote patologice. Voi prezenta documente”
Fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu a declarat joi, 17 ianuarie, că actualul edil, Dominic Fritz, a a minţit când a susţinut că are de plătit peste 50 milioane lei, facturi...