Imagini din Cosmos, obtinute cu telescopul spatial Hubble - partea II (Galerie foto)

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 17:47
14168 citiri
Imagini din Cosmos, obtinute cu telescopul spatial Hubble - partea II (Galerie foto)
Foto: BigPicture

Continuam seria inceputa ieri a impresionantelor fotografii obtinute din spatiul cosmic de telescopul Hubble. Pe cat de valoroase sunt ele pentru specialistii dornici sa patrunda cat mai adanc in tainele Universului, pe atat mai surpinzatoare sunt pentru necunoscatori, carora cerul le dezvaluie un spectacol de neuitat. Este un motiv ca ele sa fie urmarite si prezentate.

Un miraj de lentila gravitationala. Adesea, denaturarea luminii duce la suprapunerea imaginlor a doua galaxii indepartate, dar in acest caz, suprapunerile au fuzionat intr-o forma de potcoava: un inel incomplet inchis. Acest efect a fost prezis de catre Albert Einstein in urma cu 70 de ani.

Din motive necunoscute, in ianuarie 2002, scoarta exterioara a stelei V838-Mon a crescut brusc, facand-o cea mai stralucitoare stea din Calea Lactee. Cu timpul, lumina a palit. Pentru astronomi, un asemenea episod stelar este unic.

Pentru a afla cum se nasc planeteele, Telescopul Spatial Hubble a fost indreptat spre Nebuloasa Orion care de altfel poate poate fi vazuta cu ochiul liber, in constelatia cu acelasi nume. Detaliie din micile caoururi reprezinta cuiburi de materie cosmica, in care se vor dezvolta, probabil, planete.

Conglomeratul stelar Cluster R136. In centrul acestui conglomerat, se afla un grup imens, fierbinte si masiv, care a fost captat in lumina vizibila de telescopul Hubble Space modernizat. Este cel mai mare grup de asemenea stele fierbinti, cunoscut pana in prezent.

Stralucitoarea NGC 253 este una dintre cele mai luminoase galaxii spirale viizibile. Unii o numesc "Galaxy Silver Dollar", deoarece, privita cu un telescop mic, are o forma de moneda. Se afla la 10 de milioane ani lumina distanta de noi.

Galaxia M83 se afla la 15 milioane de ani lumina, o distanta rezonabila. Telescoapele specializate constata ca centrul Galaxeii trebuie sa fie un spatiu cuprins de furtuni cosmice si zgomote de neimaginat.

Cu sute de ani in urma, astronomii au denumit aceasta nebuloasa "Inelul" si asa a ramas. Denumirea actuala este Inel-M57, notata si ca NGC 6720. Ceea ce vedeti, este una dintre cele mai vechi imagini Hubble, dar si dintre cele mai impresionante, sub aspect coloristic.

Acest praf cosmic se intinde pe o distanta de doi ani-lumina. Face parte din aceeasi structura cu una dintre cele mai mari stele in formare din galaxia noastra, nebuloasa Carina, vizibila pe cerul austral. Se afla la 7500 ani lumina departare de noi.

In grupul Omega Centauri, densitatea stelelor este de zece mii de ori mai mare decat in sistemul caruia ii apartine Soarele nostru. Daca, brusc, s-ar ciocni doua stele, s-ar forma o stea masiva, sau ar apare un sistem binar nou.

Imaginea unui neobisnuit inel albastru, ca un colier, identificat intr-un gigant cluster de galaxii. Conform unor studii recente, el cuprinde cel putin 330 imagini separate de galaxii indepartate. Magnifica imagine a fost obtinuta de telescopul spatial Hubble, in noiembrie 2004.

Spectacolul ceresc mai ofera si alte impresionante imagini spatiale, pentru care ne-am propus sa continuam aceasta galerie foto si in numarul de maine. Nu uitati sa urmariti, numai la Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#imagini Hubble, #imagini spatiu, #imagini telescop spatial, #fotografii galaxie Hubble , #spatiu