Incepe vanatoarea energiei intunecate, ce stapaneste Universul

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 18:00
2635 citiri
Incepe vanatoarea energiei intunecate, ce stapaneste Universul
Foto: space daily

Oamenii de stiinta au furnizat primele detalii ale noului telescop spatial eROSITA, care va fi lansat in 2013, si va realiza prima imagine cu ajutorul razelor X a intregului cer. Telescopul va permite astronomilor sa descopere enigmatica materie intunecata, ce domina Universul.

Oamenii de stiinta germani si rusi, care vor utiliza noul observator spatial eROSITA cu raze X, s-au pus de acord cu privire la programul de studiere al cerului pentru primii patru ani, informeaza Space Daily.

Decizia a fost anuntata la prima conferinta dedicata observatorului eROSITA de la Garmisch-Partenkirchen si va permite astronomilor germani pentru prima data sa studieze tot cerul cu ajutorul razelor X.

La conferinta au participat peste 150 de astronomi din mai multe tari, aratand interesul comunitatii internationale asupra acestui nou observator.

Telescopul cu raze X eROSITA, care in prezent este in constructie, un consortiu international raspunzand de aceasta operatiune, va lua prima imagine a intregului cer cu ajutorul razelor X, care vor avea o rezolutie spectrala fara precedent.

Astronomii vor fi capabili sa detecteze nu numai cele 500.000 de stele active, dar si alte 100.000 de grupuri de galaxii si alte trei milioane noi, cat si indepartate gauri negre.

"Cu telescopul eROSITA vom sonda Universul in profunzime si vom putea vedea fenomene produse in trecut in timp, pana la jumatatea varstei Universului actual", a spus Peter Predehl, conducatorul echipei de proiectare a telescopului.

Telescopul va permite oamenilor de stiinta sa descopere misterioasa materie intunecata, care este cauza expansiunii accelerate a Universului. In timp ce aceasta descoperire a fost onorata cu Premiul Nobel pentru fizica in acest an, natura energiei intunecate a ramas o enigma.

Asamblarea noului sistem de detectare cu raze X este programata spre sfarsitul anului 2012, iar lansarea telescopului eROSITA este prevazuta pentru 2013, pe aerodromul Baikonur din Kazakstan.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#telescop spatial erosita, #nou telescop raze x, #observatorul spatial erosita, #energie intunecata Univers , #spatiu