Incredibilele enigme ale Universului in care traim

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 11:00
8192 citiri
Incredibilele enigme ale Universului in care traim
Foto: Infoniac

Astazi, cunoastem multe despre Universul in care traim. Stim ca a aparut printr-o explozie initiala, ca este in continua dilatare, stim ca timpul si spatiul sunt parametri interdependenti. Ceea ce cunoastem astazi depaseste cu mult nu numai ceea ce cunosteau stramosii, dar si ceea ce cunosteau parintii nostri.

Dar, cu cat cunoastem mai mult, cu atat se inmultesc intrebarile privind nu numai structura, dar insasi ratiunea de a fi a Universului. Exista in legatura cu aceasta mai multe puncte de vedere, caci teorii nu le putem inca numi, comenteaza Infoniac.

Universul este o matrice

Filosoful britanic Nick Bostrom considera ca Universul in care traim face parte dintr-un progam de calculator, in care s-a creat o realitate artificiala, o matrice, in care suntem atat de bine integrati, incat o consideram reala.

Matricea ne-a permis sa intram in tainele ei, iar modul cum evoluam lasa de inteles ca, intr-o zi, vom putea crea noi insine o astfel de matrice, in care sa dezvolte un Univers creat de noi, iar acesta sa creeze la randul sau matrici capabile sa-si creeze Universurile lor. Este perspectiva unui drum nesfarsit.

Urmarind aceeasi idee, fizicianul Silas Beane, de la Universitatea din Bonn, Germania, observa insa ca orice program de calculator are prevazuta o limita in cadrul careia functioneaza, un spatiu de lucru si un spatiu de stocare.

Nu este exclus ca Universul nostru sa fie astfel organizat, ceea ce ar dovedi odata in plus ca lumea noastra este creata de o alta inteligenta.

Teoria corzilor

Exista ipoteza conform careia Universul se afla intr-un spatiu cu patru dimensiuni, in care pluteste un numar nedefinit de corzi, aflate in miscare libera si care se pot ciocni oricand intre ele, dupa cum si noi le putem intersecta.

Corzile reprezinta expresia unor lumi paralele, iar ciocnirea dintre ele este momentul care genereaza un nou Univers, ca acela in care existam noi.

Este cunoscut faptul ca lumea noastra este strabatuta de radiatii cosmice permanente, slab radioactive, care in unele zone sunt mai "fierbinti", iar in altele mai "reci". Este o dovada suficienta a faptului ca respectivele "corzi" plutesc la voia intamplarii, ca niste lumi paralele, iar fizicianul Alex Vilenkin, de la Tufts University, din Medford, Massachusetts, trage concluzia ca ele rerezinta urme ale coliziunii Universului nostru cu alte Universuri, candva, intr-un trecut foarte indepartat.

Lumea vazuta ca un calculator cuantic

Profesorul Vladko Vedral, de la Oxford, considera ca principala componenta a materiei nu este energia, ci particula elementara a informatiilor, unul din acele elemente, pe care le numim "biti".

Bitii fuctioneaza intr-un sistem binal foarte simplu, prin care particula elementara reactioneaza la orice impuls prin "da" sau "nu", respectiv zero sau unu.

Particulele subatomice sunt constituite din miliarde de biti, care fac schimb de informatii cu alte miliarde de particule atunci cand vin in contact si genereaza astfel structura substantei si chiar energia.

Sub acest asect, profesorul Seth Lloyd de la Universitatea din Massachusetts vede Universul ca un imens computer cuantic, care isi ruleaza un program foarte precis stabilit.

Traim intr-o gaura neagra

Dupa cum se stie, gaura neagra este un spatiu atat de dens, incat nici macar lumina nu-l poate patrunde. Totusi, gaura neagra poate absorbi ea insasi materia, iar conform profesorului Nikodem Poplawski de la Universitatea din Indiana, tot ce a fost absorbit intr-o gaura neagra se poate transforma intr-un nou Univers.

Astfel, gaura neagra poate fi o poarta spre o alta lume, iar particula ajunsa acolo produce instataneu acel Big Bang, despre care credem ca a generat Universul nostru, cu 14 miliarde de ani in urma.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#gaura neagra, #universul parametri, #universul expansiune , #spatiu