Indicii despre destinul Soarelui oferite de fantoma unei stele muribunde - cand va inghiti Pamantul

Joi, 06 August 2015, ora 21:19
5527 citiri
Indicii despre destinul Soarelui oferite de fantoma unei stele muribunde - cand va inghiti Pamantul
Foto: Site oficial European Southern Observe (ESO)

Destinul Soarelui este dezvaluit de fantoma unei stele muribunde care si-a extins straturile atmosferice inghitind planetele de pe orbita sa si formand nebuloasa planetara Southern Owl Nebula (ESO 378-1), cu un diametru de patru ani lumina, aflata in constelatia Hydra, conform observatiilor realizate cu un telescop apartinand de European Southern Observe (ESO).

Atunci cand imbatranesc, stelele mici si medii, de tipul Soarelui si cu pana la de opt ori mai masive decat astrul nostru, formeaza nebuloase planetare. Stelele care cantaresc mai mult de opt mase solare isi vor sfarsi vietile cel mai probabil printr-o explozie dramatica de tip supernova, transmite SPACE.com.

Gaura neagra uimitoare in Soare, descoperita de NASA: Ce se intampla cu Terra? (Video)

Nebuloasele planetare reprezinta fenomene cu o viata relativ scurta, durand cateva zeci de mii de ani, in comparatie cu durata medie de viata a unei stele care este de cateva miliarde de ani. "Durata de viata a unei nebuloase planetare este o fractiune din cea a unei stele, putand fi comparata cu durata de viata a unei bule de sapun prin comparatie cu cea a copilului care a suflat-o", conform unui comunicat al ESO.

Dupa cateva miliarde de ani, o stea de tipul Soarelui ramane fara hidrogen (folosit in reactia de fuziune nucleara avand ca rezultat producerea de heliu) si nu mai dispune de suficienta energie pentru a-si sustine straturile exterioare. Astfel nucleul stelei se contracta si se incalzeste. Straturile exterioare se extind enorm din cauza temperaturii foarte mari a nucleului, devenind mult mai reci. Steaua devine o giganta rosie.

Nucleul continua sa se contracte si sa se incalzeasca pana reincepe procesul de fuziune nucleara avand drept combustibil de aceasta data heliul, din care se formeaza carbon si oxigen. Reaprinderea reactorului nuclear al stelei duce la stoparea contractiei nucleului, dar steaua ramane instabila si emite pulsatii puternice. Acestea vor deveni, la un moment dat, suficient de mari pentru a arunca intreaga atmosfera solara in spatiu.

Gazele evacuate formeaza un nor de material in jurul nucleului expus al stelei. Pe masura ce atmosfera se indeparteaza de stea, straturi din ce in ce mai adanci cu temperaturi din ce in ce mai mari sunt expuse iar atmosfera stelara ejectata este ionizata si incepe sa straluceasca, formand astfel o nebuloasa planetara.

Structura secreta a Soarelui. Ce-a descoperit NASA (Video)

Radiatiile emise de nucleul stelar lumineaza straturile de gaze in culori fantomatice. Dupa dispersia acestor gaze din steaua initiala nu mai ramane decat nucleul - o pitica alba, mica, stralucitoare si densa. Oamenii de stiinta sunt de parere ca in Calea Lactee exista aproximativ 10.000 de nebuloase planetare, dar astronomii nu au detectat decat aproximativ 1.500 dintre ele.

Tinand cont de tipologia sa, Soarele va forma la randul sau o nebuloasa planetara peste aproximativ cinci miliarde de ani, cand se va extinde, inghitind planetele de pe orbitele apropiate, inclusiv Pamantul, pe masura ce se transforma intr-o giganta rosie.

Prin astfel de nebuloase elementele chimice grele obtinute prin fuziune in nucleele stelelor, asa cum sunt carbonul si azotul, sunt expulzate in mediul interstaler de unde intra in compozitia unor noi planete si contribuie la aparitia vietii pe acestea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Soare fantoma stea muribunda, #Soare inghitat Pamant, #planeta Pamant Soare , #spatiu