Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ipoteza inedita: Gaurile negre ar putea fi niste pungi de energie intunecata

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 15:31
7044 citiri
Ipoteza inedita: Gaurile negre ar putea fi niste pungi de energie intunecata
Foto: Arhiva Pixabay

Doi fizicieni de la University of Hawaii din Manoa au lansat recent ipoteza ca gaurile negre ar putea sa nu fie gaurile negre descrise de manualele de fizica, ci niste obiecte cosmice bizare pline cu energie intunecata - misterioasa forta despre care credem ca guverneaza extinderea accelerata a Universului.

Conform majoritatii covarsitoare a fizicienilor, gaurile negre sunt niste monstri gravitationali, locuri din spatiu unde aglomerarea de materie este atat de mare intr-un spatiu atat de mic, incat gravitatia generata absoarbe totul in jur, inclusiv lumina (de unde si denumirea de gaura neagra).

Daca ne-am lansa spre interiorul unei gauri negre (ceva ce nu este recomandat, desigur) ar trebui, conform fizicii, sa ajungem intr-un loc deopotriva infinit de mic si infinit de dens, denumit singularitate, inconjurat de orizontul evenimentului, acea frontiera care odata depasita face imposibila iesirea din gaura neagra, chiar si pentru fotoni.

"Daca gaurile negre sunt de fapt obiecte fara singularitate, atunci expansiunea accelerata a Universului devine o consecinta naturala a teoriei generale a relativitatii a lui Einstein", explica Kevin Croker, astrofizician la University of Hawaii din Manoa.

Croker si colegul sau au descris noua ipoteza intr-un studiu publicat la sfarsitul lunii august in revista Astrophysical Journal.

Daca cei doi au dreptate si singularitatea din inima gaurii negre poate fi inlocuita de o acumulare de energie intunecata, raspunzatoare de extinderea Universului, atunci aceasta ipoteza are potentialul de a revolutiona domeniul fizicii acestor obiecte ultradense, scrie Live Science.

Cei doi oameni de stiinta nu si-au propus initial sa descopere ce se afla in interiorul unei gauri negre. Croker si Joel Weiner, profesor emerit de matematica de la aceeasi universitate, examinau ecuatiile lui Friedmann, versiuni simplificate derivate din ecuatiile relativitatii generale ale lui Einstein (relativitatea descrie modul in care masa si energia curbeaza continuul spatiu-timp).

Fizicienii folosesc ecuatiile lui Friedmann pentru a descrie expansiunea Universului pentru ca acestea sunt mai simple decat corpul de ecuatii folosit de Einstein pentru a descrie relativitatea. Cei doi au descoperit ca, pentru a respecta ecuatiile lui Friedmann, regiunile izolate si ultradense din spatiu, asa cum sunt gaurile negre sau stelele neutronice, ar trebui sa fie descrise prin aceeasi procedura matematica valabila si pentru toate celelalte regiuni ale Universului.

Majoritatea cosmologilor sunt de parere ca, in interiorul unor structuri atat de dense si de masive precum sunt gaurile negre, legile fizicii inceteaza sa mai existe si, implicit, raportarea la ele nu are sens.

"Am demonstrat ca exista doar o singura cale pentru a construi aceste ecuatii in mod corect. Iar daca procedam asa, care de altfel este singurul mod corect de a proceda (dpdv matematic - n.red.), descoperim niste lucruri extrem de interesante", a sustinut Croker pentru Live Science.

Rezultatele celor doi sugereaza ca toata energia intunecata necesara pentru extinderea accelerata a Universului ar putea fi continuta exclusiv in aceste obiecte ultradense pe care le numim gauri negre. Fundamentele acestei descoperiri sunt exclusiv matematice, fiind bazate pe interpretarea ecuatiilor lui Friedmann.

Vezi si Fotografia zilei: Prima imagine surprinsa vreodata cu o gaura neagra

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#gauri negre pungi energie , #spatiu