Japonia va construi o statie spatiala de captare a energiei solare

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 18:04
2713 citiri
Japonia va construi o statie spatiala de captare a energiei solare
Foto: Manywallpapers

Japonia intentioneaza sa construiasca un generator electric solar in spatiu, care ar trebui sa transmita energia de pe o orbita aflata la 36.000 de kilometri de Pamant, investitiile urmand a se ridica la 21 de miliarde de dolari.

Proiectul, finantat de stat, include constructia unei statii spatiale, ce va cuprinde patru kilometri patrati de panouri solare, cu o putere totala de 1GW, destul pentru alimentarea a 294.000 de locuinte din Tokyo, potrivit unui comunicat al Ministerului de Economie, Comert si Industrie japonez, citat de BusinessGreen.

In urmatorii patru ani, proiectul se va concentra pe dezvoltarea tehnologiei de trimitere a electricitatii generate de statia spatiala solara spre Pamant, sub forma unor microunde.

In 2015, guvernul japonez intentioneaza sa lanseze un mic satelit, cu panouri solare, pentru a testa tehnologia, iar, pana in 2030, autoritatile se asteapta ca statia spatiala solara sa fie complet functionala.

"Suna ca un desen animat science fiction, insa energia solara captata in spatiu ar putea fi o sursa importanta de energie alternativa in urmatorul secol, pe masura ce combustibilii fosili vor disparea", a declarat Kensuke Kanekiyo, director al Institutului de Economie a Energiei.

Proiectul este derulat de Ministerul de Economie, Comert si Industrie si Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala, cu participarea unui grup de cercetare reprezentand 16 companii, din care fac parte Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Electric si IHI.

Desi tehnologia de transmitere a energiei solare din spatiu pe Pamant este extrem de costisitoare, cautandu-se metode mai ieftine, sustinatorii acestui proiect sustin ca energia solara captata la limita atmosferei terestre este de zece ori mai mare decat cea de la suprafata Terrei, neefiind blocata de nori sau atmosfera. De asemenea, o mare parte din tehnologia necesara transmiterii sale se bazeaza pe reteaua existenta de sateliti.

Un proiect similar exista si in Statele Unite, unde compania Solaren intentioneaza sa realizeze acest lucru in sapte ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#statie spatiala solara, #energie solara Japonia , #spatiu