Ziare.com

Luna a avut un camp magnetic timp de cel putin 2 miliarde de ani - de doua ori mai mult decat se credea

Joi, 10 August 2017, ora 21:28

   

Luna a avut un camp magnetic timp de cel putin 2 miliarde de ani - de doua ori mai mult decat se credea
Luna a avut un camp magnetic timp de cel putin 2 miliarde de ani, de doua ori mai mult decat se credea pana acum.

Acest lucru a fost descoperit dupa analiza unei roci selenare aduse de astronautii din echipajul misiunii Apollo 15, in 1971, informeaza newscientist.com.

Atunci cand rocile magnetice fierbinti se afla in prezenta unui camp magnetic, electronii atomilor ce le compun se aliniaza in respectivul camp ca niste mici busole. Pe masura ce roca se raceste, orientarea acestor electroni si implicit informatiile despre campul magnetic care a determinat respectiva orientare sunt conservate.

Mica roca analizata, partial acoperita cu sticla topita, s-a format probabil in urma impactului unui meteorit. Sonia Tikoo de la Universitatea Rutgers din New Jersey si colegii ei au reincalzit roca selenara pana la temperatura de 780 grade C, o temperatura similara celei din momentul formarii, si au expus-o unui nou camp magnetic. Aceasta roca s-a format in urma cu 1 pana la 2,5 miliarde de ani si contine astfel informatii despre campul magnetic selenar din acea perioada de timp.

In urma experimentului cercetatorii au aflat ca roca s-a format intr-un camp magnetic de aproximativ 5 microtesla, adica de aproximativ 10 ori mai slab decat campul magnetic terestru din prezent.

Studii anterioare ale unor roci selenare ce s-au format in urma cu 4 miliarde de ani indicau faptul ca in acea perioada de timp Luna avea un camp magentic de aproximativ 100 microtesla - chiar mai puternic decat campul magnetic terestru din prezent. In urma cu aproximativ 3 miliarde de ani Luna si-ar fi pierdut campul magnetic.

Unii cercetatori sunt de parere ca intensitatea campului magnetic selenar ar fi crescut in contextul interactiunii cu gravitatia terestra pentru ca in acea perioada de timp, planeta noastra si Luna se aflau la o distanta mult mai mica una de cealalta decat se afla acum. Pe atunci, cele doua corpuri ceresti se aflau suficient de aproape pentru ca influenta gravitationala a Pamantului sa atraga si sa roteasca scoarta lunara, determinand si rotirea in aceeasi directie a nucleului din roca topita al satelitului. Miscarea metalelor topite din nucleul Selenei ar fi generat campul magnetic al acesteia.

Campul magnetic lunar initial, mai puternic, a disparut in urma cu aproximativ 3 miliarde de ani, dupa ce Luna s-a indepartat de Pamant. In acea perioada, un alt mecanism geologic a generat un al doilea camp magnetic selenar, mai slab, care s-a pastrat timp de inca 1 miliard de ani, sau chiar mai mult. Cercetatorii sunt de parere ca acest camp magnetic a fost intretinut de nucleul selenar care se racea incet, iar materiile topite de densitate mai mica erau impinse inspre exteriorul sau.

"Daca pe Luna, un corp pe care il consideram mort din punct de vedere geologic, a existat atat de mult timp un camp magnetic, atunci aceasta descoperire ar putea avea implicatii si pentru alte planete cu sau fara campuri magnetice", a comentat Georgiana Kramer, cercetator la Lunar and Planetary Institute din Texas.

Deocamdata, spre exemplu, oamenii de stiinta nu cunosc de ce Mercur are un camp magnetic, la fel ca si Pamantul, pe cand Venus si Marte nu au. In cazul Lunii, campul sau magnetic ar fi fost rezultatul interactiunii gravitationale cu Terra, conditii in care atractia reciproca dintre planetele vecine ar putea fi un factor important pentru mentinerea unui camp magnetic planetar.

Citeste si Luni bizare din sistemul nostru solar (Galerie foto)

"In apropierea lui Marte nu exista niciun obiect suficient de masiv pentru a se manifesta astfel de efecte mareice, dar Mercur are in apropierea sa Soarele", a subliniat Kramer.

Iar cum existenta unui camp magnetic este o conditie pentru aparitia vietii, pentru ca astfel de campuri protejeaza planetele de impactul radiatiilor stelare, explicarea modului in care se formeaza si se conserva un astfel de camp magnetic ne poate ajuta sa identificam mai usor planetele pe care ar putea exista viata.

Vezi si 10 dintre cele mai uimitoare luni ale sistemului nostru solar (Galerie foto)
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4474 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

" oamenii de stiinta " la lucru

Astazi stiinta s e face la companii particulare. Oamenii de stiinta sint bugetari ca si militienii. Trebuie s a justifice piinea si scot teorii care Dzeu stie daca sint corecte . De obicei " gasesc " planete pe alte gaaxii care au apa si posibi locuite .
Planetele sint la milioane de ani lumina, deci daca se va afla adevarul ca mint, ei sint deja pensionati deja cu 1000 de ani in urma . Sint inventii si scoli ( de jmecheri ).
La poli s e intmpla nu stiu ce.... Doar 2000 de paminteni ajung acolo si majoritate a sint bugetari. Oameni de stiinta !
Guvernul da ordin ca ghiaa s e topesti si oamenii ed stiinta repeta in cor.
Acum s e joaca cu miliarde de ani. Nu milioane , ci miliarde. Dac ziceau acum ca ar fi fost cimp magnetic 1,5 miliarde sau 2,5 miliade ( o erooare de =/- 500 milioane de ani, ce se intimpla ? Nimic. Dac ziceau ca a avut cimp magnetic doar un miliard de ani ? Ce se intimpla cu as a veste ? Trece la stiinta , ca si vaccinarile .
Chiar si ei recunosc ca acum a fost dublu decit se credea. Ce fel de " stiinta " e asta ? Gresit cu u miliard de ani.... Dar hai sa luam stirea ca atare.... A fost un cimp magnetic ? Nu stim. Ei banuiesc asta .
Trenurile i Romania merg cu o medie de 38 km pe ora, aceasi viteza ca in 1900, dar s e ingrijesc sa vina cu stiinta daca Luna a fost cu bagneti.
Asa prioritati mai zic si eu.
Apoi Luna nu este a lor. Eu am promis-o la multe gagici.Mulet cred ca este a lor.

 

oamenii de stiinta

Asa e, sergent. Nu exista oameni de stiinta, toti sunt impostori, in toate domeniile. Nu exista stiinta, de fapt. Ceea ce nu se vede cu ochiul liber e doar iluzie, nu exista. Pamantul e plat, am vazut cu ochii mei. Auzi, mai doctore (in aerospatiale zici?) te-am mai intrebat, dar nu mi-ai raspuns, stii sa rezolvi o integrala?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor