Miezul lui Titan, compozitie neasteptata: gheata si piatra

Autor: Ana Ilie
Joi, 29 August 2013, ora 16:15
2081 citiri
Miezul lui Titan, compozitie neasteptata: gheata si piatra

Calota de gheata a lunii panetei Saturn, Titan, este mai groasa decat se credea pana acum. Mai mult, spun cercetatorii, sub aceasta se afla un interior bizar.

Pana acum se credea ca Titan are un ocean ascuns sub calota de gheata. Oamenii de stiinta sperau ca in acest ocean subteran sa se afle viata extraterestra, scrie Space.

Pentru a afla mai multe despre dedesubturile lui Titan, omul de stiinta Doug Hemingway, de la Universitatea California, Santa Cruz, a analizat datele furnizate de sonda Cassini asupra campului gravitational al lui Titan.

Puterea atractiei gravitationale intr-un punct depinde de cantitatea de masa de dedesubtul acelui punct - cu cat mai mare atractia, cu atat mai multa masa.

Cercetatorii au comparat datele furnizate de Cassini cu structura suprafetei lui Titan. Se asteptau sa gaseasca regiuni mai ridicate, care sa aiba cea mai mare atractie gravitationala, presupunand ca se gaseste mai multa materie sub ele. In mod automat, regiunile mai joase ar fi urmat sa exercite o atractie gravitationala mai redusa.

Oamenii de stiinta au ajuns insa la rezultate neasteptate si au fost nevoiti sa-si verifice calculele. Regiunile ridicate de pe Titan au cea mai redusa atractie gravitationala.

"A fost foarte surprinzator sa vedem asta. Am presupus mai intai ca ma gresit, ca vedeam datele invers, insa, dupa ce n-am mai avut optiuni de a elimina datele gresite, am gasit un model care explica aceste observatii", a explicat Hemingway.

Pentru a explica anomaliile in campul gravitational, Hemingway spune ca-si imagineaza ca muntii de pe Titan au radacini. "E ca si cum un iceberg, mare parte a sa, este scufundat in apa. Daca aceasta radacina este mare, mai mare decat in mod normal, inlocuieste apa de sub ea". Gheata are o densitate mai scazuta decat apa si aceste zone ridicate de pe Titan par a avea radacini atat de mari incat inlocuiesc multa apa de sub ele, ceea ce inseamna ca acestea sunt responsabile pentru atractia gravitationala scazuta.

Gheata pluteste in apa si, "pentru a tine aceste iceberguri in apa si a le impiedica sa tot iasa la suprafata, scoarta lui Titan trebuie sa fie foarte rigida".

Nu se stie deocamdata ce anume face ca scoarta lui Titan, cea rigida, de sub gheata, sa fie chiar atat de dura. Gheata ar putea avea molecule mai dure, care ar face-o mai rigida, ba chiar apa oceanului, daca ar fi mai rece decat se credea pana acum, ar putea rigidiza scoarta.

Aceasta rigiditate le spune oamenilor de stiinta ca Titan este mai putin activ geologic decat se credea.

Una din consecintele acestor descoperiri are legatura directa cu interiorul lui Titan - este sau nu separat in nivele diferite. Daca cercetatorii au subestimat atractia gravitationala a lunii lui Saturn, se poate suspecta ca miezul acesteia este o bila uriasa de materie, nestructurata, formata din piatra si gheata.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Titan miez gheata, #Titan ocean gheata, #compozitie Titan, #atractie gravitationala Titan , #spatiu