Misiunea spatiala a Japoniei - O calatorie dramatica spre Venus

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 11:32
4209 citiri
Misiunea spatiala a Japoniei - O calatorie dramatica spre Venus
Foto: JAXA

Agentia spatiala japoneza JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) incearca, pentru a doua oara in cinci ani, sa trimita aceeasi sonda spatiala pe orbita planetei Venus.

In urma cu cinci ani, sonda spatiala nipona a deviat de la cursul prestabilit catre atmosfera planetei Venus si, pentru o perioada de timp, intreaga misiune a parut condamnata, scrie Christian Science Monitor.

Akatsuki, sonda lansata de JAXA pentru a explora atmosfera venusiana, se pregatea sa orbiteze a doua planeta a sistemului nostru solar in decembrie 2010, cand a fost lovita de dezastru: o crestere brusca a temperaturii in motorul sau principal, probabil provocata de o valva infundata, a dus la scoaterea sondei de pe traseul prestabilit si misiunea a ratat, la distanta de cateva minute, sansa de a pune sonda pe orbita planetei Venus.

Pentru o vreme, oamenii de stiinta de la JAXA au avut o sonda perfect functionala, cu cinci camere de luat vederi la bord, care plutea fara tinta in spatiu.

Cinci ani mai tarziu, sonda a ajuns din nou in apropierea planetei si de aceasta data agentia este pregatita. Akatsuki a executat planul de rezerva duminica si acum agentia asteapta dovezi de la sonda ca planul a functionat si ea se afla pe orbita.

Chiar daca are motorul avariat, JAXA s-a folosit de propulsoarele sondei pentru a o aseza pe orbita. La fix cinci ani dupa ce a ratat orbita, Akatsuki si-a aprins propulsoarele timp de 20 de minute, suficient pentru a intra in orbita. Desi manevra pare a nu fi daunat sondei, JAXA trebuie sa mai astepte cateva zile pana cand poate confirma ca Akatsuki se afla pe orbita.

Akatsuki a avut, pana acum, o misiune plina de drama: pe langa faptul ca oamenii de stiinta s-au bazat pe o improvizatie pentru a o aduce pe orbita, sonda a fost nevoita sa traiasca mult peste durata de viata prestabilita, de doi ani, si a trecut periculos de aproape de soare, in cursul de intoarcere catre Venus (a supravietuit in mod neasteptat, cu toate ca nu era echipata pentru asa ceva).

Akatsuki a costat 300 de milioane de dolari si are misiunea de a studia atmosfera planetei Venus, inclusiv norii si modelele meteo, intrucat oamenii de stiinta niponi vor sa stie de ce planeta este cu mult mai fierbinte si mai arida decat Pamantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Japonia misiune spatiala Venus, #Japonia sonda spatiala Venus , #spatiu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
„de ce planeta este cu mult mai fierbinte si mai arida decat Paman
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
V-am dat un maximum de puncte, le meritati. Cu varf, si... indesat!