Misterioasa aliniere a planetelor descoperita in Calea Lactee

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 23:30
6497 citiri
Misterioasa aliniere a planetelor descoperita in Calea Lactee
Foto: Discovery News

Astronomii au descoperit o aliniere misterioasa a planetelor in aceeasi directie, in Calea Lactee. Folosindu-se de telescopul spatial Hubble si cel al Observatorului European de Sud, cercetatorii au fost surprinsi de nebuloasa planetara situata in centrul galaxiei noastre.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie au sortat planetele in trei populatii in functie de forma lor: eliptice, cu sau fara o structura interna aliniata si bipolare, potrivit Discovery News.

Ei au observat misterioasa aliniere in axele lungi ale nebuloasei bipolare planetare. Nebuloasele planetare sunt cauzate de moartea stelelor gigantice rosii. In timpul anilor terminali, mult timp dupa ce hidrogenul a iesit afara din miezul lor, aceste stele incep sa-si arunce straturile exterioare, cantitati uriase de material in spatiu.

La sfarsitul vietii sale si Soarele nostru va intra, de asemenea, intr-o faza de gigant rosu, inghitind plantele interioare ale sistemului solar (posibil chiar Pamantul), creand in cele din urma propria nebuloasa planetara.

"Aceasta este cu adevarat o descoperire surprinzatoare si daca este adevarata, este una foarte importanta. Multi dintre acesti "fluturi" fantomatici par sa aiba axele lor aliniate de-a lungul planului galaxiei noastre.

Folosind imaginile de la Hubble si New Technology Telescope (NTT) am putut obtine o imagine foarte buna a acestor obiecte, astfel incat sa le putem studia in detaliu", a spus Bryan Rees de la Universitatea Manchester si co-autor al lucrarii care va apare in revista Societatii Regale de Astronomie.

"In timp ce orice aliniere a tuturor planetelor este o surpriza, sa o avem in regiunea centrala a galaxiei noastre este chiar mai neasteptat", a spus Albert Zijlstra de la Universitatea Manchester.

Formele nebuloasei planetare sunt cauzate de anumiti factori, precum orientarea sistemului sau inainte ca steaua sa se transforme intr-un gigant rosu. Dar pentru o aliniere comuna a unei parti a nebuloasei trebuie sa existe un factor extern care a avut o influenta puternica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#aliniere misterioasa planete galaxie, #aliniere planete Calea Lactee, #alinierea planetelor galaxia noastra , #spatiu