Misterul luminilor dintr-o galaxie indepartata

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 22:53
2087 citiri
Misterul luminilor dintr-o galaxie indepartata
Foto: AP

Astronomii au reusit sa dezlege misterul flash-ului spectaculos de lumini dintr-o galaxie indepartata: acesta provenea de la o gaura neagra masiva devorand o stea care se pare ca s-a aventurat prea mult in apropierea ei.

Primele semne vizibile ale acestei energii uriase au fost detectate de Swift, un satelit al NASA, pe la sfarsitul lunii martie, pentru ca mai apoi sa fie confirmate de catre o serie de telescoape spatiale si terestre informeaza Huffington Post.

Unii oameni de stiinta au crezut initial ca lumina extraordinar de puternica provenea de la o raza gamma propagata de o stea in timpul prabusirii, dar luminozitatea creata de un astfel de eveniment nu dureaza mai mult de cateva ore.

Aceasta lumina insa, in loc sa paleasca, continua sa arda stralucitor si sa emita radiatii de mare energie, chiar si dupa cateva luni de la detectarea ei.

Doua echipe de cercetatori au analizat minutios datele existente si au ajuns la concluzia ca o stea de marimea soarelui nostru a fost pur si simplu aspirata de gaura neagra, asemeni unei muste inghitita fara putinta de scapare de catre o broasca care asteapta nemiscata pe o frunza de nufar.

Pe masura ce gura neagra inghitea steaua, degaja o raza de energie in directia Pamantului, iar aceasta a fost inregistrata de mai multe telescoape. "Ospatul" stelar a avut loc in miezul unei galaxii aflate la 3,8 miliarde de ani lumina de Pamant.

"Este ceva cu totul difert de tot ceea ce am vazut pana acum", a declarat conducatorul primei echipe de cercetatori, Joshua Bloom, astronom la Universitatea Berkeley, California, care este de parere ca avem de a face cu un eveniment extrem de rar.

Gaurile negre inghit intr-un vartej miezul dens al galaxiilor, aspirand tot ceea ce intalnesc in cale. Cum devin atat de uriase este inca un mister neelucidat. Tocmai de aceea, astronomii sunt de parere ca aceste observatii de ultima ora ale unui astfel de eveniment iesit din comun i-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine modul de formare al galaxiilor.

Sa fie oare posibil ca evenimentul care s-a petrecut in acea galaxie indepartata sa se intample si in Calea noastra Lactee? Teoretic, da, spun oamenii de stiinta, dar sansele unui astfel de eveniment sunt minime.

"Nu este un motiv sa ne pierdem somnul, acum", a spus cercetatorul Andrew Levan de la Universitatea Warwick din Anglia, conducatorul celei de a doua echipe de cercetatori.

Cert este ca fascinantul univers in care traim, departe de a fi stabil si nemiscat, traieste o transformare continua care certifica faptul ca diferentele dintre microcosmos si macrocosmos nu sunt chiar atat de mari, daca ne raportam la viata musculitei si a broastei.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Stea devorata gaura neagra, #Swift satelit NASA , #spatiu
Comentarii
Poza eleanu
eleanu
rank 1
potrivit cu justitia din romania
Poza maricica
maricica
rank 5