Ziare.com

Misterul vietii si cautarea unei alte Geneze

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 09:42

   

Misterul vietii si cautarea unei alte Geneze
Sonda spatiala Cassini a facut o noua descoperire pe satelitul natural al planetei Saturn, Enceladus. Acesta a inghetat cu cateva miliarde de ani in urma, insa prezinta unele anomalii care ridica semne de intrebare.

Surpriza cercetatorilor este aceea ca Enceladus are o temperatura mai ridicata in regiunea polara. Din aceasta zona se ridica la zeci de mii de kilometri in spatiu particule inghetate, informeaza dailygalaxy.com.

Analizele efectuate pe urma cu particule inghetate au aratat ca acolo sunt prezente materiale organice ca metanul, dioxidul de carbon, propanul, prezenta lor aratand ca provin din eruptia unui gheizer. Este posibil ca aceasta anomalie sa fie data de forma ovala a lui Enceladus, aceasta gerenad caldura in urma frecarii interioare.

Mediul acestui satelit ar putea contine viata activa. Cercetatorii se arata increzatori in existenta vietii extraterestre.

"Daca se va descoperi ca in afara Pamantului, in sistemul nostru solar a avut loc o a doua Geneza, atunci va fi descifrat misterul existentei noastre.

Se va dovedi, astfel, ca viata nu este doar o intamplare, ci o caracteristica a Universului in care traim, ca ea este un lucru normal si ca a aparut de foarte multe ori in afara planetei noastre", a declarat Carolin Porco, cea care coordoneaza operatiunile sondei Cassini.

La suprafata lui Enceladus este putin probabil sa se gaseasca viata. Spre deosebire de Marte sau de satelitul lui Jupiter, Europa, Enceladus nu ar putea avea apa lichida in depozitele ei din adancime.

Un argument ar fi acela ca diametrul acestui satelit este de doar 800 de kilometri. In aceste conditii, nu ar avea masa necesara pentru ca interiorul sa ramana indeajuns de cald, astfel incat sa permita prezenta apei lichide in adancime.

La suprafata, temperatura este de -162 grade Celsius. Totusi, in 2005, la polul sud al acestui satelit, NASA a descoperit o eruptie de apa care provenea din fisurile prezente la nivelul solului.

Descoperirea arata ca acolo a fost prezent un ocean. Analizele efectuate de Cassini arata ca apa prezenta pe Enceladus este sarata.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2502 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noi teorii privind originea vietii pe Terra

- Viata pe Terra provine din spatiul extra-atmosferic sustin specialistii de la Lawrence Livermore National Laboratory... Bacteriile au trăit 533 de zile in spatiu, in afara Statiei Spatiale Internationale... NASA: Un meteorit martian a adus viata pe Pămant... Francis Crick - premiului Nobel pentru descoperirea ADN-ului, in lucrarea "Viata insasi, originea si natura ei" a afirmat ca "viata pe Pamant a fost adusa aici de microorganisme de pe alta planeta indepartata, microorganismele calatorind in corpul unei nave spatiale trimise pe Pamant de o civilizatie superioara, care s-a dezvoltat in alta parte, cu citeva miliarde de ani in urma":
http://cristiannegureanu.blogspot.com/2010/09/noi-teorii-privind-originea-vietii-pe.html

 

Articolul este interesant

Totusi mise pare greu de admis ca dioxidul de carbon este o substanta organica.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor