NASA a descoperit ceva misterios in intunericul spatial (Video)

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 12:31
5897 citiri
NASA a descoperit ceva misterios in intunericul spatial (Video)
Foto: Sott

Cercetatorii de la NASA, ce fac parte din proiectul Fermi, au lansat recent un catalog al surselor de raze gama din spatiu, detectate de telescoapele spatiale. Cu aceasta ocazie ei au comunicat ca exista "surse misterioase" ale unor emisii uriase de raze gama, care ar putea proveni de la pulsari, gauri negre sau de la materia intunecata.

Cercetatorii inclusi in proiectul Fermi au prezentat recent un al doilea catalog al surselor de raze gama din spatiu, detectate de telescopul Large Area Telescope (LAT), informeaza Sott.

"Telescopul Fermi a vazut raze gama, care vin dintr-o anumita directie pe cer, unde nu exista nicio dovada ca exista un obiect ce produce astfel de raze", a declarat David Thompson, cercetator la Centrul Goddard Space Flight.

Razele gama sunt prin natura lor niste vestitori ai unor emisii uriase de energie. Ele sunt o forma de superenergie a luminii, produsa de anumite surse, cum ar fi gaurile negre si exploziile uriase ale stelelor.

Razele gama au atat de multa energie incat lentilele obisnuite si oglinzile nu functioneaza. Ca rezultat, telescoapele nu pot obtine intotdeauna informatii despre locul surselor razelor gama.

Pentru doua treimi din sursele noului catalog, oamenii de stiinta au localizat obiectele care produc raze gama, precum un pulsar sau o stea. Dar pentru restul, adica pentru o treime, cercetatorii au notat doar "surse misterioase".

"Unele dintre sursele misterioase ar putea fi nori de materie intunecata. Aproximativ 85% din masa Universului este materia intunecata. Ea este ceva care atrage obiectele cu o forta de gravitatie proprie, dar nu poate fi detectata.

Ea nu straluceste, nu emite sau imprastie lumina, prin urmare este intuneric", a declarat Thompson.

"Am folosit telescoapele Fermi pentru a cauta materia intunecata de o perioada lunga de timp", a spus Peter Michelson, cercetator la LAT.

Fermi scaneaza intreg cerul la fiecare trei ore, iar observatiile privind razele gama sunt analizate de catre cercetatori. Pana in prezent, prea putine raze gama, care provin din surse misterioase, au fost colectate, pentru a putea trage niste concluzii.

"Desigur avem speranta ca vom gasi ceva cu adevarat exotic, cum ar fi materia intunecata, dar trebuie sa analizam mai intai toate celelalte optiuni", a declarat Michelson.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#surse raze gama spatiu, #surse misterioase raze gama, #descoperire telescop fermi nasa, #gauri negre pulsari stele , #spatiu