NASA pregateste noi misiuni pentru explorarea planetei Marte (Video)

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 17:00
2215 citiri
NASA pregateste noi misiuni pentru explorarea planetei Marte (Video)
Foto: Ziare.com

NASA a anuntat astazi unde va plasa urmatorul rover Curiosity, in cadrul misiunii Mars Science Laboratory. Inca din 2006, peste 100 de oameni de stiinta au cautat 30 de site-uri potentiale pentru amerizarea modulului stiintific, ramanand in atentie doar 4, in 2008.

Noua misiune NASA Mars WScience Laboratory va demara in noiembrie 2011, costurile estimate ridicandu-se la aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Programata pentru lansare la sfarsitul lui 2011, noua misiune MARS Science Laboratory va consta in plasarea rover-ului Curiosity in craterul gigant Gale, se precizeaza pe site-ul oficial NASA.

Administratorul NASA Charles Bolden este increzator in fata noului program, declarand ca "ne concentram atentia asupra planetei Marte, iar Curiosity va aduna informatii stiintifice importante fiind precursorul unei misiuni umane pe Planeta Rosie". Sonda spatiala cantareste aproximativ o tona si va fi lansata la sfarsitul acestui an din Florida.

Craterul Gale, purtand numele astronomului australian Walter F. Gale, se intinde pe o suprafata vasta, avand un diametru de aproximativ 154 km, si este suspectat de cercetatorii americani ca va putea oferi indicii referitor la existenta apei pe Planeta Rosie.

In acelasi timp roverul Curiosity va cauta si indicii care sa confirme sau sa infirme sustinerea vietii microbiene si dovezi despre existenta vietii pe aceasta planeta daca au existat vreodata

Jim Green, director Departamentului de Stiinte Planetare de la sediul NASA din Washington, considera ca aceasta noua misiune va fi una incununata de success, precizand ca "oamenii de stiinta au identificat Gale ca si alegere de top, pentru indeplinirea obiectivelor ambitioase ale rover-ului Curiosity".

#NASA misiune Marte, #Marte explorare , #spatiu