Naveta Endeavour a aterizat in siguranta

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 11:28
1113 citiri
Naveta Endeavour a aterizat in siguranta

Naveta spatiala Endeavour a aterizat in siguranta la Centrul Spatial Kennedy miercuri dimineata, incheindu-si ultima misiune pe Statia Spatiala Internationala, penultima misiune a unei navete din actuala generatie apartinand NASA, urmand sa fie oferita unui muzeu.

Naveta care va incheia seria de misiuni a actualei flotile spatiale americane, Atlantis, era in curs de ridicare pe rampa de lansare in momentul aterizarii lui Endeavour, transmite Associated Press.

Ultima lansare a unei navete spatiale americane - Atlantis - a fost stabilita pentru 8 iulie. Prevazut initial pentru 28 iunie, ultimul zbor al unei navete a fost amanat din cauza intarzierii cu doua saptamani - pe 16 mai - a lansarii lui Endeavour ca urmare a unei probleme la sistemul electric.

Principalul obiectiv al misiunii pe cale sa se incheie a fost transportarea si instalarea pe ISS a unui urias detector de raze cosmice, in cadrul unui experiment in valoare de 2 miliarde de dolari dedicat investigarii Universului "invizibil" si explicarii inceputurilor Universului. Acest spectrometru este cel mai scump dispozitiv transportat vreodata de o naveta spatiala.

Instrumentul stiintific ce cantareste nu mai putin de 7 tone, a fost construit in 17 ani de peste 600 de oameni de stiinta din 16 tari. Inima acestui spectrometru este un inel magnetic cu diametrul de aproape 1 metru.

Acest magnet fabricat in China va curba traiectoria particulelor cosmice polarizate electric, in timp ce acestea trec prin opt senzori, permitandu-le oamenilor de stiinta sa le identifice si studieze proprietatile.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Naveta Endeavour aterizare Pamana, #ultima misiune spatiu , #spatiu