Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Naveta Endeavour isi incheie ultima misiune

Luni, 30 Mai 2011, ora 11:28
934 citiri
Naveta Endeavour isi incheie ultima misiune

Naveta Endeavour avand la bord un echipaj format din sase astronauti s-a desprins in seara de duminica spre luni de Statia Spatiala Internationala (ISS) si si-a inceput drumul spre Pamant, etapa ce va incheia penultima misiune NASA in spatiu cu actuala clasa de naveta orbitale.

Endeavour s-a desprins de ISS in apropiere de miezul noptii, in timp ce se afla la aproximativ 322 de kilometri deasupra Boliviei. Imediat dupa desprindere, pe ISS a fost auzit un sunet de clopot pentru a saluta plecarea lui Endeavour, conform unei traditii imprumutate de la marina.

Naveta Endeavour urmeaza sa aterizeze miercuri dimineata, la capatul unei misiuni de 16 zile si va trece in inventarul unui muzeu californian. In cele 12 zile si 22 de ore petrecute pe ISS, membrii echipajului lui Endeavour au efectuat patru iesiri in spatiu pentru a finaliza asamblarea partii americane a avanpostului orbital de 100 de miliarde de dolari, un proiect dezvoltat de 16 tari care a fost instalat pe orbita incepand din 1998.

Naveta spatiala Endeavour, ultimul zbor

Principalul obiectiv al misiunii pe cale sa se incheie a fost transportarea si instalarea pe ISS a unui urias detector de raze cosmice, in cadrul unui experiment in valoare de 2 miliarde de dolari dedicat investigarii Universului "invizibil" si explicarii inceputurilor Universului.

Acest spectrometru este cel mai scump dispozitiv transportat vreodata de o naveta spatiala.

"Acest spectrometru are aceasi importanta ca si telescopul spatial Hubble", a declarat astronautul Gregory Chamitoff inainte de lansarea navetei Endeavour. "Va fi de departe cel mai mare, cel mai scump si cel mai important aparat stiintific de pe statia orbitala", mai adauga el.

Fizicianul Phil Schewe explica de asemenea ca acest experiment face parte din deja traditia de secole a oamenilor de stiinta de a explora partile componente ale materiei, de la elementele chimice la atomi si apoi la particulele subatomice.

Instrumentul stiintific ce cantareste nu mai putin de 7 tone, a fost construit in 17 ani de peste 600 de oameni de stiinta din 16 tari. Inima acestui spectrometru este un inel magnetic cu diametrul de aproape 1 metru. Acest magnet fabricat in China va curba traiectoria particulelor cosmice polarizate electric, in timp ce acestea trec prin opt senzori, permitandu-le oamenilor de stiinta sa le identifice si studieze proprietatile.

Naveta spatiala Endeavour a decolat din Florida

Un alt fizician, Hooman Davoudiasl, de la Brookhaven National Laboratory din Upton, N.Y., a explicat la randul sau ca "acest experiment va face lumina asupra unor probleme fundamentale, extrem de importante pentru intelegerea nasterii Universului si pentru intelegerea unor caracteristici de baza ale acestuia".

Una dintre aceste intrebari este de ce Universul este dominat de materie si de ce a disparut asa-numita antimaterie? In timp ce materia este formata din particule familiare, precum protonii si electronii, antimateria este o colectie de particule identice dar cu sarcina electrica opusa particulelor de materie. Teoriile din prezent se chinuie sa explice de ce materia este dominanta in Univers. Prin studierea radiatiilor cosmice, spectrometrul poate determina daca in Univers exista inca surse semnificative de antimaterie.

O alta intrebare importanta este cea legata de natura asa-numitei "materii intunecate", ce este mult mai raspandita in Univers decat materia ordinara cu care suntem obisnuiti si din care suntem creati. Acest experiment poate explica ce este aceasta materie intunecata si cum se comporta ea in relatie cu materia ordinara

Ultima lansare a unei navete spatiale americane - Atlantis - a fost stabilita pentru 8 iulie. Prevazut initial pentru 28 iunie, ultimul zbor al unei navete a fost amanat din cauza intarzierii cu doua saptamani - pe 16 mai - a lansarii lui Endeavour ca urmare a unei probleme la sistemul electric.

Lansarea navetei Atlantis spre ISS, al 135-lea si ultimul zbor al unei navete din actuala clasa de vehicule spatiale americane, este prevazuta pentru 8 iulie ora 15:40 GMT de la Centrul Spatial Kennedy de langa Cape Canaveral (Florida). Atlantis va avea la bord patru astronauti care au mai zburat in spatiu. Este a 33-a misiune a navetei Atlantis si al 37-lea zbor al unei navete pentru extinderea ISS.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#naveta Endeavour, #misiune Endeavour , #spatiu