Noi imagini cu Pluto - De ce planeta pitica este atat de colorata (Foto)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 11:07
11984 citiri
Noi imagini cu Pluto - De ce planeta pitica este atat de colorata (Foto)
Foto: NASA

Sonda spatiala New Horizons a obtinut noi imagini impresionante cu planeta pitica Pluto si luna sa, Charon, care demonstreaza ce compozitie diversa au cele doua corpuri ceresti. Imaginile au fost obtinute in intalnirea istorica de marti dintre sonda NASA si planeta pitica.

Cu toate ca sunt colorate ca in povesti, acestea nu sunt culorile originale ale corpurilor ceresti. NASA explica faptul ca nuantele fotografiilor au fost intensificate de instrumentele aflate la bordul sondei spatiale pentru a fi mai usor de diferentiat intre materialele si trasaturile fiecarui corp ceresc.

"Aceste imagini demonstreaza ca Pluto si Charon sunt lumi cu adevarat complexe. (...) Echipa noastra insarcinata cu compozitia suprafetei lucreaza cat de rapid se poate pentru a identifica substantele din diferitele regiuni ale lui Pluto si pentru a dezvalui procesele care au dus la dezvoltarea lor acolo", a spus reprezentantul misiunii New Horizons, Will Grundy, de la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona.

Culorile fotografiilor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga compozitia moleculara a ghetei de pe suprafata celor doua corpuri, precum si varsta unor trasaturi geologice, cum sunt craterele.

Foto: NASA/APL/SwRI

Pluto a trimis un mesaj de dragoste Pamantului, dupa prima intalnire (Foto)

Noile imagini colorate dezvaluie ca "inima" lui Pluto consista din doua regiuni diferit colorate. In acestea, inima este compusa dintr-un lob vestic, sub forma unui con de inghetata, care este de o culoare roz deschis. O zona mai neclara la dreapta are o tenta albastra.

Moment istoric pentru pamanteni: Prima intalnire cu Pluto

Sonda NASA care a trecut marti pe langa Pluto cu peste 45.000 de kilometri pe ora a produs deja surprize oamenilor de stiinta. Planeta pitica este mai mare decat se credea pana acum, potrivit datelor furnizate de New Horizons.

New Horizons este prima sonda spatiala care ajunge la Pluto, la limita sistemului nostru solar. In urma datelor furnizate de aceasta, s-a calculat ca Pluto are un diametru de 2.370 de kilometri, adica aproximativ doua treimi din dimensiunea Lunii noastre.

Calatorie pe Ceres: Imagini de exceptie de la NASA cu planeta pitica (Video)

O imagine trimisa de New Horizons saptamana trecuta arata ca Pluto este un glob portocaliu, cu un punct luminos in forma de inima, iar imagini mai recente au dezvaluit ca planeta pitica are stanci, cratere si canioane mai mari decat Marele Canion.

New Horizons a efectuat zborul istoric pe langa Pluto la 11.49 GMT, marti, insa oamenii de stiinta au de asteptat pana miercuri la 1 GMT pentru ca sonda sa contacteze Pamantul si sa confirme ca a "supravietuit" dupa intalnirea istorica.

Cele mai periculoase pentru New Horizons sunt particulele de praf prinse in orbita planetei, dupa ce au fost dislocate de pe lunile sale de catre meteoriti. Pana si o lovitura din partea unei particule de praf de dimensiunea unui bob de orez poate distruge sonda, insa riscul producerii unui asemenea eveniment este redus, cam de unul la 10.000.

New Horizons a petrecut peste noua ani in calatoria de 4,8 miliarde de kilometri catre Pluto. La bordul sau se afla instrumente sofisticate si cenusa lui Clyde Tombaugh, astronomul care a descoperit planeta in 1930.

Sonda spatiala va face sute de fotografii planetei pitice, precum si lunilor sale, Charon, Hydra, Nix, Styx si Kerberos. Primele imagini preluate cand sonda trece pe langa Pluto vor fi disponibile miercuri, insa instrumentele vor colecta atatea date incat va fi nevoie de 16 luni ca toate sa fie trimise pe Pamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sonda imagini Pluto, #imagini colorate Pluto , #spatiu