Ziare.com

Noua tehnica de gasire a unei alte planete Pamant

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 09:27

   

Noua tehnica de gasire a unei alte planete Pamant
In doua inregistrari video oferite de misiunea NASA Deep Impact, oamenii de stiinta au gasit o noua modalitate de a cauta planete din afara sistemului solar care pot gazdui viata asemenea Pamantului.

Astfel, am putea descoperi planete care au apa lichida la suprafata si, drept consecinta, pot gazdui viata. Prin modul in care se reflecta lumina Soarelui pe suprafata apei de pe astfel de planete, oamenii de stiinta ar putea face mai multe descoperiri. Informatiile sunt oferite de Daily Galaxy.

Chiar si gheata prezenta pe o planeta ar putea servi acestui scop de a detecta exoplanetele. Este nevoie, insa, ca mai multe conditii sa fie indeplinite. Trebuie sa se faca observatii astronomice din unghiuri potrivite si suprafata sa fie destul de plana pentru a produce efectul luminos dorit.

"Vazand asemenea scanteieri, vom sti ca ele sunt produse de interactiunea luminii Soarelui cu suprafata lacurilor, a oceanelor sau a altor zone intinse de apa", este de parere Drake Deming, de la centrul Goddard apartinand NASA. In acest sens, se fac experimente prin care Pamantul este observat de la distante foarte mari. Proiectul se numeste Extrasolar Planet Observations and Characterization (EPOCh) si face parte din programul extins al misiunii Deep Impact, denumit EPOXI.

Se va putea simula modul in care trebuie sa arate o exoplaneta. In cadrul experimentului s-a constatat ca nu apareau scanteierile produse de Soare. A aparut o lumina foarte intensa si cu focalizare mica.

Ea a fost produsa de oceanele de pe planeta noastra si de unele lacuri mai mari. Pamantul apare ca un simplu punct albastru, privit de la zeci de milioane kilometri departare. Totusi, culoarea se schimba in timpul observarii. Astfel, albastrul se schimba in rosu, in cazul in care deserturile de pe Pamant sunt in prim-plan.

Cele doua video-uri pot fi urmarite pe aici si site-ul NASA.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3290 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor