O noua distanta oficiala intre Pamant si Soare

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 22:16
12079 citiri
O noua distanta oficiala intre Pamant si Soare
Foto: NASA

Uniunea Astronomica Internationala (UAI) a adoptat, la sfarsitul lui august, o noua definitie a unitatii astronomice, unitatea de lungime utilizata de astronomii din intreaga lume pentru a exprima dimensiunile in sistemul solar si in Univers.

Decizia a fost luata in urma unei reuniuni stiintifice internationale intitulate "Sisteme de referinta spatio-temporale", organizata la initiativa astronomilor din departamentul Sisteme de Referinta Timp-Spatiu (SYRTE1) la Observatorul din Paris, se arata intr-un comunicat al institutiei pariziene.

Rezolutia ce redefineste unitatea astronomica a fost propusa la UAI de Grupul de lucru al uniunii, dominat de cercetatorii de la Observatorul din Paris.

Unitatea astronomica (prescurtata "au") este aproximativ egala cu distanta Pamant-Soare. Ea exprima distantele astronomice, in special cele din sistemul nostru solar, si este foarte cunoscuta in randurile cercetatorilor din domeniu, dar si printre amatori si chiar publicului larg.

Cum masurau astronomii pana acum

Mai mult decat atat, pana acum, valoarea sa in metri era determinata experimental, depinzand de modelele si observatiile folosite, precum si de sistemul de referinta ales. Ea era folosita pentru a o deduce pe aceea exprimata in unitatile SI (Sistemul International de unitati), deductia fiind efectuata din parametrul de masa solara, determinat si el indirect. Or, astronomia dinamica contemporana pretinde ca se plaseaza in cadrul relativitatii generale, ceea ce o obliga sa foloseasca un ansamblu coerent de unitati si de constante.

Asadar, definitia unitatii astronomice necesita o revizie. Acest lucru a fost posibil prin Rezolutia UAI 2012 B2, adoptata oficial pe 30 august 2012. Unitatea astronmica este acum definita ca egala cu exact 149.597.870.700 de metri, valoare conventionala aleasa pentru a fi compatibila cu cea din sistemul de constante astronomice aflat in vigoare din 2009.

Cu aceasta definitie, parametrul masei solare devine o marime determinata experimental. Acest fapt da un acces direct la masurarea variatiilor legate de cele ale masei Soarelui.

O mai mare precizie in masuratori

Pentru ca unitatea astronomica este folosita in mod curent in domeniu, aceasta rezolutie priveste ansamblul stiintelor despre Univers. Cu toate acestea, schimbarea vizeaza in principal domeniul dinamicii de mare precizie a Sistemului solar.

Intr-adevar: desi unitatea astronomica defineste parsecul (alta unitate pentru distante in Univers), diferenta relativa dintre cele doua definitii (cea noua si cea veche) nu depaseste 10 la puterea - 10 (10-10), adica 0,0000000001%.

Alegerea valorii numerice a unitatii astronomice a fost facuta de specialisti pentru a garanta continuitatea referintelor, desi noua definitie nu va avea un efect semnificativ, avand in vedere erorile relative ale distantelor cosmice dinafara Sistemului solar. Astronomii din intreaga lume au acum o unitate de masura bine definita, in concordanta cu relativitatea generala si cu legaturi directe la Sistemul International de Unitati (SI), prin metru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#noua unitate astronomica, #Observatorul Paris, #parsec metru , #spatiu